Novela o vlastníctve bytov a nebytových priestorov zjednoduší rozhodovanie vlastníkov bytov

NETKY.SK • 4 Október 2018, 16:06 • 2 min
Novela o vlastníctve bytov a nebytových priestorov zjednoduší rozhodovanie vlastníkov bytov

BRATISLAVA - Novela zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestorov, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska, by mala najmä zjednodušiť a sprehľadniť právnu úpravu rozhodovania vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome.

slovakia

left justify in out

Zároveň má odstrániť niektoré problémy súvisiace so správou bytového domu obomi zákonnými formami, teda správcom a spoločenstvom vlastníkov. Zmeny v zákone nadobudnú účinnosť 1. novembra 2018.

Súčasné znenie dotknutých častí zákona je podľa predkladateľov novely - poslanca Petra Antala a exposlankyne Edity Pfundtner (obaja Most-Híd) do veľkej miery nesystematické a neprehľadné, čo spôsobuje mnohé výkladové nejasnosti a praktické komplikácie sťažujúce alebo brániace riadnemu fungovaniu správy domu.

 

V pôvodnom návrhu novely boli uvedené ako spoločné časti domu balkóny, lodžie a terasy, no po kritike verejnosti bol tento bod podľa spoločnej správy výborov vypustený.

Balkóny, lodžie a terasy sú totiž prvkami vonkajšej konštrukcie obvodových múrov, resp. strechy domu a tie už pre svoje technické riešenie a funkciu musia byť spoločnými časťami domu. Terasy by sa nemali zarátavať do podlahovej plochy bytu v prípade terás, ktoré sú zároveň spoločnou časťou domu, napríklad ako strecha bytového alebo nebytového priestoru na nižšom podlaží domu.

Novela by mala zabezpečiť jednoznačnejšiu, systematickejšiu a prehľadnejšiu úpravu prijímania rozhodnutí vlastníkmi. Zároveň spresňuje viacero súčasných zákonných ustanovení a zaviesť mechanizmy pre zvýšenú informovanosť vlastníkov bytov a nebytových priestorov o veciach týkajúcich sa správy domu. Taktiež prináša účinnejšie opatrenia na zvýšenie kontroly orgánov spoločenstva alebo správcu domov, pričom zavádza aj niektoré nové práva a povinnosti týchto subjektov.

Správcovia a spoločenstvá do 30. júna 2019 zaevidujú rozhodnutia vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome prijaté pred 1. novembrom 2018 a zahrnú do zoznamu a dokumentácie súdnych konaní aj konania týkajúce sa domu začaté pred 1. novembrom 2018. Súčasný zákon o vlastníctve bytov a nebytových priestorov z roku 1993 bol doteraz novelizovaný sedemnásťkrát.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies