Novela o registračných pokladniciach zbytočne zvýši náklady podnikateľom

NETKY.SK • 10 Júl 2013, 11:18 • 2 min
Novela o registračných pokladniciach zbytočne zvýši náklady podnikateľom

BRATISLAVA - Novela zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice z dielne rezortu financií je len ďalšou komplikáciou pre malých podnikateľov. Tvrdí to opozičná SDKÚ-DS, podľa ktorej bude mať právna norma za následok vyššie náklady pre firmy, a tým prispeje k zhoršovaniu podnikateľského prostredia na Slovensku.

slovakia

left justify in out

"Namiesto zníženia daní a odvodov ich vláda zvýšila, namiesto zlepšenia pracovného práva ho zhoršila a namiesto zníženia administratívy ju zbytočne zhoršuje a zvyšuje tak ďalšie náklady na tvorcov pracovných miest," skonštatoval podpredseda strany Ivan Štefanec. SDKÚ-DS považuje zákon za nevyvážený, a to najmä preto, že nerieši problém nepriznávania výnosov. "Ak ich subjekt do pokladnice nenahodí, zostanú aj naďalej pre daňové kontroly neviditeľné. Aj z tohto dôvodu pochybujem o jeho prínose pre štátnu kasu," opísal Štefanec.

 

Naproti tomu, zákon podľa neho vyvolá u podnikateľov zbytočné náklady, čo po zvyšovaní daní, odvodov a poplatkov prispieva k ďalšiemu zhoršovaniu podnikateľského prostredia na Slovensku. Novela by sa pritom mala dotknúť približne 144.000 podnikateľov.

O právnej norme rokuje práve na dnešnom zasadnutí vláda. Kontrolné orgány by mali mať na základe nej od budúceho roka ľahší prístup k účtovným údajom firiem. Ak totiž novela prejde legislatívnym procesom, predajcom, dovozcom aj výrobcom elektronických registračných pokladníc pribudnú nové povinnosti. Budú musieť Finančnému riaditeľstvu SR predkladať na schválenie softvérové aj technické nástroje. Nové povinnosti však pribudnú aj podnikateľom. Tí by mali kontrolným úradom umožniť pripojiť sa k ich pokladnici, aby mohli skontrolovať údaje na nej uložené. Ministerstvo financií SR si od tejto novely zákona sľubuje, že sa minimalizuje krátenie prijatých tržieb zo strany firiem.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies