Novela o pôde môže podľa NOVA ožobráčiť ľudí, OĽaNO pripravuje zmeny

NETKY.SK • 13 Máj 2014, 15:47 • 2 min
Novela o pôde môže podľa NOVA ožobráčiť ľudí, OĽaNO pripravuje zmeny

BRATISLAVA - Novela zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku môže ožobráčiť takmer dva milióny slovenských občanov, ktorí vlastnia nejakú poľnohospodársku pôdu. Vyhlásil to dnes v parlamente poslanec Martin Chren (NOVA).

slovakia

left justify in out

Právna norma je podľa neho nastavená v prospech veľkopodnikateľov v poľnohospodárstve a finančníkov. "Budú môcť lacno nakupovať poľnohospodárske pozemky od bežných ľudí, cirkví, miest, obcí aj od štátu," uviedol. Chren sa obáva, že Slovákov pripraví o hodnotu poľnohospodárskej pôdy ich vlastná vláda. NOVA sa podľa poslanca bude usilovať o stiahnutie novely z rokovania parlamentu. Ak by prešla v súčasnom znení, hnutie ju zrejme napadne na Ústavnom súde SR, keďže ju považuje za protiústavnú.
     

Poslanci hnutia OĽaNO chcú, aby sa upravili podmienky pri predaji a darovaní pôdy, navrhovaný zákon má však podľa OĽaNO nedostatky. Hnutie sa pokúsi o úpravu vládneho zákona. Martin Fecko má pripravených viacero pozmeňovacích návrhov. Chce presadiť predkupné právo pre obce a štát. "Obce a štát by mali mať záujem o to, aby územie zostalo celistvé a vo vlastníctve slovenských občanov," povedal. Okrem toho mieni riešiť aj otázku prevodov.
     

Igor Hraško vyzval občanov, aby nepredávali slovenskú pôdu. Kupcov zas vyzval na pozornosť. "Aby sa v budúcnosti nedostali do právnej neistoty," doplnil. Vyzýva tiež ľudí, aby podpísali petíciu na ochranu slovenskej pôdy a vody.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona