Novela o dani z príjmu je podľa opozície protiústavná

NETKY.SK • 9 Január 2014, 12:24 • 2 min
Novela o dani z príjmu je podľa opozície protiústavná

BRATISLAVA - Novela zákona o dani z príjmu je podľa zástupcov opozičných strán protiústavná. Informovali o tom na štvrtkovej tlačovej konferencii.

slovakia

left justify in out

Na základe toho, skupina 51 opozičných poslancov podala v stredu návrh na preskúmanie súladu niektorých ustanovení novely zákona o dani z príjmu s Ústavou SR na Ústavný súd SR. Opozícia vníma ako problém to, že nový spôsob odpisovania strát sa týka aj strát od roku 2010, čo považujú predstavitelia opozície za retroaktívne ustanovenie.

"Sme presvedčení o tom, že žiaden neskorší predpis by nemal zhoršiť alebo dokonca zrušiť práva skôr nadobudnuté," povedal podpredseda hnutia Nová väčšina - Dohoda (NOVA) Jozef Kollár s tým, že nový spôsob umorovania strát výrazne zasahuje do práv na podnikanie, ktoré je zakotvené v Ústave SR. 

Opoziční poslanci vidia riešenie v okolitých krajinách. "Stačí sa pozrieť, ako to riešia susedia v Českej republike, kde takisto sú niektoré obmedzené možnosti odpisovania strát minulých období," konštatoval Kollár. Dodal, že ČR obmedzuje len právnické osoby, ktoré zmenili vlastníka alebo predmet podnikania. 

Podľa Kollára napríklad v Rakúsku, Nemecku, či Taliansku existujú limity na umorovanie strát minulých období, no doba odpisovania je neobmedzená. "Dokonca vo Francúzsku je daný limit, že môžte si odpísať stratu minulých období len do výšky 75 % zisku daného zdaňovacieho obdobia, ale opäť platí, že časovo neobmedzene," podotkol. 

Podľa podpredseda SDKÚ-DS Ivana Štefanca zákon o dani z príjmu nielen že zavádza novú daň, a to daňovú licenciu, ale aj zvyšuje daň tým, že rozširuje daňový základ. "Tým že sa skracuje obdobie na rozpisovanie strát, tak sa zvyšuje daňový základ," konštatoval. 

Novela zákona o dani z príjmov nadobudla účinnosť 1. januára tohto roku. Na základe novely sa sadzba dane z príjmov právnických osôb znížila z doterajších 23 % na 22 %. Rovnako od nového roku zaviedla aj inštitút daňových licencií. Novela od januára mení tiež odpisovanie strát. Namiesto siedmich sa bude dať odpisovať len štyri roky. Týka sa to aj strát v rokoch 2010 až 2013.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies