Novela ministerstva životného prostredia má obmedziť používanie plastových tašiek

NETKY.SK • 26 Júl 2016, 12:28 • 2 min
Novela ministerstva životného prostredia má obmedziť používanie plastových tašiek

BRATISLAVA - S cieľom znížiť spotrebu plastových tašiek na Slovensku Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR pripravilo novelu zákona o odpadoch, ktorú už predložilo na pripomienkové konanie.

slovakia

left justify in out

Novela implementuje do slovenského práva smernicu Európskej únie, ktorá členským štátom ukladá povinnosť dosiahnuť trvalé zníženie spotreby ľahkých plastových tašiek, ktoré predstavujú významný environmentálny problém. Tašky budú od 1. marca budúceho roku povinne spoplatnené, pričom predajca bude povinný o tejto skutočnosti informovať spotrebiteľov. Plastové tašky budú po novom riadne označené, napríklad čiarovým kódom a presne evidované, pričom evidenciu predloží predajca MŽP. Predajca tiež bude musieť spotrebiteľom poskytnúť aj iné druhy tašiek alebo tašky na opakované použitie.

 

Smernica EÚ dáva členským štátom na výber z dvoch možností. Môžu zabezpečiť, aby ročná spotreba neprekročila v priemere 90 ľahkých plastových tašiek na osobu do konca roku 2019 a nie viac ako 40 takýchto tašiek na osobu do roku 2025. Podľa druhej varianty sa do konca roka 2018 nesmú ľahké plastové tašky poskytovať v obchodoch zdarma. Smernica tiež zavádza nové definície plastu, ľahkých a veľmi ľahkých plastových tašiek či oxo-degradovateľných tašiek. Členské štáty musia 36 mesiacov po nadobudnutí účinnosti právneho predpisu každoročne podávať správu o ročnej spotrebe plastových tašiek.

 

Podľa Silvie Nosálovej zo spoločnosti ENVI - PAK ročne skončí v odpade osem miliárd plastových tašiek, pričom ich rozklad trvá desiatky až stovky rokov. Na Slováka pripadá ročne spotreba až 466 tašiek, kým priemerná spotreba v EÚ je len okolo 200 tašiek na občana. Plastové tašky s hrúbkou steny menšou ako 50 mikrónov (ľahké plastové tašky), ktoré predstavujú väčšinu plastových tašiek, sa opätovne nepoužívajú a končia v odpade, čím významne ohrozujú životné prostredie. „Plast sa vyrába chemickým procesom z ropy, uhlia alebo zemného plynu. Bežní ľudia si myslia, že igelitky a mikroténové vrecká sú pre človeka neškodné. Problém však nastáva pri pôsobení tepla na plast, keď sa uvoľňujú škodlivé látky ako bisfenol. Preto by ste v letnom období nemali vystavovať plastové obaly prílišnému slnečnému žiareniu,“ uviedla Nosálová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona