Novela, ktorú pripomienkuje VLK, má za cieľ znížiť emisie skleníkových plynov

NETKY.SK • 14 Marec 2017, 14:33 • 2 min
Novela, ktorú pripomienkuje VLK, má za cieľ znížiť emisie skleníkových plynov

BRATISLAVA – Novela zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie z dielne ministerstva hospodárstva, ktorú pripomienkuje Lesoochranárske zoskupenie VLK pre obavy zo zintenzívnenia výrubu stromov na energetickú štiepku, len transponuje do slovenskej legislatívy dve európske smernice, ktoré sa týkajú využívania biopalív a zníženia emisií skleníkových plynov v doprave.

slovakia

left justify in out

Ako pre agentúru SITA ďalej uviedol hovorca rezortu hospodárstva Maroš Stano, cieľom európskej legislatívy je urýchliť využívanie biopalív takzvanej druhej generácie, teda biopalív využívajúcich také suroviny z biomasy, ktoré nemajú vysokú ekonomickú hodnotu pri inom použití. „Tieto pokročilé biopalivá zaručujú vysoké úspory emisií skleníkových plynov s malým rizikom spôsobenia nepriamej zmeny vo využívaní pôdy a nesúťažia priamo o poľnohospodársku pôdu určenú pre trhy s potravinami a krmivom,“ uviedol Stano. Dodal, že v prílohe, ktorej zmenu VLK žiada, sú uvedené suroviny, z ktorých sa vyrábajú pokročilé biopalivá. „Na základe dostupných informácií očakávame, že pri výrobe pokročilých biopalív na Slovensku bude základnou surovinou slama,“ uzavrel hovorca.

Lesoochranárske zoskupenie VLK považuje ďalšie navyšovanie spotreby drevnej biomasy na výrobu biopaliva za neakceptovateľné, pretože lesy na Slovensku výrubom stromov na energetickú štiepku rapídne ubúdajú a tento trend sa môže novou legislatívou ešte zosilniť. VLK preto žiada zmenu prvej prílohy novely tak, aby drevná biomasa nebola považovaná za surovinu alebo palivo na výrobu pokročilého biopaliva. „Ministerstvo hospodárstva predložilo návrh na zmenu zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie tak, aby bolo možné podporovať výrobu bioetanolu aj z dreva,“ uvádza VLK, podľa ktorého na Slovensku už v súčasnosti dopyt po palivovej drevnej biomase prekračuje možnosti zdrojov tejto suroviny, a preto sa spaľuje aj drevo vysokej kvality.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies