Novela, ktorá mala upraviť poplatky, priniesla podľa Druckera neporiadok

NETKY.SK • 11 Apríl 2016, 07:21 • 2 min
Novela, ktorá mala upraviť poplatky, priniesla podľa Druckera neporiadok

BRATISLAVA - Novela zákona, ktorá vlani upravila poplatky v ambulanciách lekárov, spôsobuje podľa ministra zdravotníctva Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD) nezrovnalosti a neporiadok. Podľa jeho slov riešenie tejto otázky je jednou z koaličných priorít. Situáciu chce najprv zanalyzovať. Právnu normu má posúdiť aj Ústavný súd SR, na ktorom ju napadol prezident Andrej Kiska.

slovakia

left justify in out

"Treba v tom urobiť isté pravidlá, či už pozitívne, alebo negatívne vymedzenie," pripúšťa Drucker. Poplatky vníma ako nástroj na zabránenie neprimeranému čerpaniu z verejných zdrojov. Na potrebu riešenia upozorňoval tento týždeň prezident Kiska. Poplatky sa podľa jeho slov vymkli absolútne spod kontroly. Riešenie vidí v zozname tých poplatkov, ktoré sa vyberať môžu, a v zakázaní ostatných. "Nepotrebujeme čakať na výsledok rozhodnutia Ústavného súdu," poznamenal.

 

Novela spôsobila problémy aj podľa analytika INEKO Dušana Zachara. "Prehĺbila podľa nás chaos v poplatkoch, pacienti stále nevedia, na čo majú nárok, za čo si lekári môžu pýtať poplatky a za čo nie, čiže treba to nanovo úplne prekopať a vniesť do systému poriadok... Treba pripraviť takú reguláciu, ktorá bude pochopiteľná pre každého, vymáhateľná a jednoznačná," skonštatoval.

 

Otázku poplatkov otvorili tento týždeň na stretnutí s ministrom aj ambulantní lekári. Čestný prezident Asociácie súkromných lekárov SR Ladislav Pásztor si myslí, že pomôcť by mohol jasný zoznam poplatkov, ktoré sa vyberať môžu a ktoré nie. Upozorňuje však, že ide o komplexnejší problém a pokiaľ by zdravotné poisťovne starostlivosť uhradili, od pacientov by sa peniaze vyberať nemuseli.

 

"Je to otázka rozsahu zdravotnej starostlivosti, na čo ma občan nárok, na čo nie. Otázka toho, čo konkrétne zdravotná poisťovňa objednáva a uhrádza alebo neuhrádza, čiže poplatky sú komplikovaný problém," zhrnul s tým, že lekári nechcú zvyšovať finančné zaťaženie pacientov.

 

Novelu zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti prijal parlament vlani v marci. Okrem iného zakázala vyberať poplatky za administratívne úkony, ako vypísanie receptu či potvrdenie priepustky do práce pri ošetrení. Odzvonilo aj prednostnému objednávaniu sa na termíny.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona