Novela k poplatkom je veľmi zlá, konštatuje ASL

NETKY.SK • 13 Február 2015, 14:27 • 2 min
Novela k poplatkom je veľmi zlá, konštatuje ASL

BRATISLAVA - Novela zákona k poplatkom, ktorú vo štvrtok schválili poslanci, je veľmi zlá, konštatuje Asociácia súkromných lekárov (ASL).

slovakia

left justify in out

Plánuje sa obrátiť na prezidenta, aby ju nepodpísal a vrátil parlamentu na opätovné prerokovanie. Asociácia odkazuje na ustanovenie v legislatíve, ktoré hovorí, že poskytovateľ zdravotnej starostlivosti (PZS) nie je oprávnený požadovať od poistenca úhradu za zdravotnú starostlivosť, ktorá sa plne uhrádza na základe verejného zdravotného poistenia.

 

Ako uviedol prezident ASL Ladislav Pásztor, v praxi tak akýkoľvek zdravotný výkon na žiadosť pacienta nebude môcť lekár poskytnúť. "Ani v prípade, že to občan vyslovene žiada, a zdravotná poisťovňa na daný výkon zmluvu neuzatvorila. Ide napr. o ultrazvukové vyšetrenie u gynekológov, pretože mnohým gynekológom zdravotná poisťovňa ultrazvukové vyšetrenie neuhrádza," skonštatoval Pásztor. Nová úprava podľa neho bude obmedzovať najmä pacienta. 

Za zlé riešenie tiež považuje zrušenie prednostného ošetrenia. Ako tvrdí, pacienti tým prišli o službu, ktorú často využívali, lekári o príjem a štátny rozpočet o dane. 

 

ASL presadzuje jasné pravidlá pre priame úhrady tak, aby pacient mal jasno v tom, za čo má platiť, keďže to neuhrádza jeho zdravotná poisťovňa, aby lekár vedel, za čo môže žiadať úhradu a nevyberal aj bizarné poplatky, a aby kontrolné orgány vedeli, čo je v súlade so zákonmi a čo nie je.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona