Novela jazykového zákona posilní postavenie SR aj voči MR

NETKY.SK • 20 Október 2010, 10:30 • 2 min
Novela jazykového zákona posilní postavenie SR aj voči MR

Novela jazykového zákona posilní postavenie SR aj voči MR

slovakia

left justify in out

Novela jazykového zákona posilní medzinárodné postavenie Slovenska, a to aj vo vzťahu k Maďarskej republike. Vyhlásil dnes na pôde parlamentu predkladateľ návrhu právnej úpravy minister kultúry Daniel Krajcer (SaS).
      Jednoznačne teda odmieta tvrdenia svojho predchodcu v rezorte Mareka Maďariča (Smer-SD), že novela ohrozuje medzinárodné postavenie SR. "Opak je pravdou," zdôraznil. Svoju právna úprava považuje za dobrú.
      "Odstraňuje nezmyselné reštrikcie voči menšinám a chráni štátny jazyk. Sankcie, ktoré sú zachované, sú iba krajný prostriedok vymožiteľnosti zákona v dvoch konkrétnych oblastiach," pripomenul. Možnosť sankcionovania sa bude podľa neho týkať len tých prípadov, ak sa v štátnom jazyku nezverejnia informácie verejnej správy a informácie týkajúce sa života, zdravia, bezpečnosti alebo majetku občanov SR.
      Krajcer je tiež presvedčený, že novela intenzívnejšie prepája zákon o štátnom jazyku so zákonom o používaní jazyka národnostných menšín. Tvrdí, že novela teda chráni aj jazyk národnostných menšín.
      Kvalitu predloženej normy podľa neho dokazuje aj to, kto ju kritizuje. "Na jednej strane radikálne maďarské kruhy, SMK, na strane druhej strany Smer-SD a SNS. Toto je tá najlepšia doložka kvality predloženého zákona," zdôraznil.
      "My nie sme kritici. My len chceme, aby bol zákon uplatňovaný a aby každý občan dostal informácie v štátnom jazyku a boli dodržiavané ľudské práva," reagoval poslanec Národnej rady SR Ján Senko (Smer-SD).
      Minister kultúry vo svojom záverečnom vystúpení pred hlasovaním o jeho iniciatíve avizoval, že k posilneniu zahraničnopolitického postavenia SR pomôže nielen novela jazykového zákona, ale aj pripravované opatrenia voči maďarskému zákonu o dvojakom občianstve. "Prijmeme opatrenia, ktoré zabránia uplatňovaniu maďarského zákona na území SR," vyhlásil.
      Rozsiahle diskusie o novele jazykového zákona považuje za politickú agendu pred voľbami. "S maďarskou kartou sa hralo pred tohtoročnými parlamentnými voľbami a hrá sa aj teraz. Veď idú komunálne," uzavrel.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies