Nového šéfa SNM vyberú v stredu

NETKY.SK • 15 Júl 2014, 10:57 • 2 min
Nového šéfa SNM vyberú v stredu

BRATISLAVA - Konkurz na generálneho riaditeľa Slovenského národného múzea (SNM) sa uskutoční v stredu 16. júla. Meno úspešného uchádzača o post šéfa najväčšej príspevkovej organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti Ministerstva kultúry (MK) SR bude známe v najbližších týždňoch.

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA informovala Natália Nagyová z referátu pre styk s médiami MK SR, "výberová komisia po vypočutí uchádzačov určí poradie uchádzačov, ktoré je pre ministra záväzné. Minister kultúry Marek Maďarič následne menovacím dekrétom vymenuje úspešného uchádzača za generálneho riaditeľa Slovenského národného múzea". Stredajší konkurz je neverejný a MK SR nezverejňuje ani mená kandidátov. Postúpili doň dvaja záujemcovia o post šéfa SNM. Pôvodne dostalo ministerstvo do konkurzu prihlášky od troch uchádzačov, jeden však nesplnil všetky podmienky. Podľa informácií agentúry SITA sa v konkurze rozhodne medzi dvoma súčasnými predstaviteľmi SNM - Viktorom Jasaňom povereným vedením SNM a Júliusom Barczim, námestníkom generálneho riaditeľa SNM pre úsek hradov, zámkov a kaštieľov.

 

Ministerstvo kultúry vyhlásilo konkurz po tom, ako Rastislav Púdelka požiadal 27. januára ministra kultúry Mareka Maďariča "o uvoľnenie z výkonu funkcie štatutárneho orgánu Slovenského národného múzea v Bratislave zo zdravotných dôvodov k 31. januáru 2014". Minister kultúry jeho rozhodnutie akceptoval a poďakoval mu za vykonanú prácu počas štyroch rokov, keď stál na čele SNM. 

 

Výberové konanie na obsadenie pozície generálneho riaditeľa národného múzea bolo vyhlásené 9. júna a informácie o ňom zverejnili na svojich webových stránkach MK SR a SNM, objavili sa aj na internetovom portáli profesia.sk a v Hospodárskych novinách. Prihlášku museli záujemcovia doručiť MK SR do 23. júna. Podmienkami na účasť v konkurze okrem iného boli vysokoškolské vzdelanie 2. stupňa, bezúhonnosť, spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu, riadiaca prax v oblasti kultúry minimálne päť rokov, znalosť právnych predpisov z oblasti ochrany kultúrneho dedičstva a z oblasti riadenia, aktívna znalosť aspoň jedného cudzieho jazyka a znalosť práce s PC. 

 

Ako pre SITA doplnila Natália Nagyová z MK SR, na výberové konanie neobsadeného miesta štatutára organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva sa vzťahuje interný riadiaci akt. Z tejto smernice vyplýva, že minister zriadi výberovú komisiu a vymenuje jej členov. "Na prvom zasadnutí sa volí predseda výberovej komisie, ktorý za účasti zamestnanca osobného úradu otvára obálky. Ak komisia rozhodne, že uchádzač v stanovenom termíne predložil všetky požadované doklady a listiny a spĺňa kvalifikačné predpoklady, iné kritériá a požiadavky k výkonu uvedenej pracovnej pozície, je uchádzačovi najmenej sedem dní pred uskutočnením výberového konania zaslaná pozvánka. Na výberovom konaní vypočujú všetkých pozvaných uchádzačov," dodala Nagyová. 

 

Rastislav Púdelka bol na čele Slovenského národného múzea od 1. februára 2010 do 31. januára 2014. Predtým viedol jednu z pobočiek SNM - Múzeum Slovenských národných rád v Myjave. Na post šéfa národného múzea sa dostal výhrou v konkurze, na ktorom sa zúčastnili štyria uchádzači. Konkurz sa konal 18. januára 2010. Pred Púdelkom viedol SNM Peter Maráky. Marákyho minister kultúry Marek Maďarič odvolal 24. augusta 2009. Zástupcovia múzea ako aj rezortu však odmietali hovoriť o dôvodoch Marákyho odvolania. 

 

Pod správu SNM patria stovky objektov vrátane národných kultúrnych pamiatok. SNM plní svoje úlohy prostredníctvom riaditeľstva a 18 špecializovaných múzeí. Múzeá má medzi iným na Bratislavskom hrade, hrade Červený Kameň, hrade Modrý Kameň, na zámku Bojnice a v kaštieli Betliar. Do SNM patrí aj náš najväčší skanzen – Múzeum slovenskej dediny v Martine a tiež skanzen Múzea ukrajinskej kultúry vo Svidníku. Súčasťou SNM - Spišského múzea v Levoči je aj jeden z najväčších hradných komplexov v Európe Spišský hrad, ktorý je zapísaný v rámci pamiatkového súboru Levoča, Spišský hrad a pamiatky okolia do Zoznamu Svetového dedičstva UNESCO.

 

Pod SNM patrí i sieť múzeí venovaných kultúre národnostných menšín žijúcich na Slovensku – Chorvátov, karpatských Nemcov, Maďarov, Rusínov, Ukrajincov a Židov. Súčasťou SNM je aj špecializovaný verejný archív a vedecká knižnica. Národné múzeum ako rozsiahla celoštátna inštitúcia spravuje takmer štvormiliónový zbierkový fond. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies