Nového prezidenta sa podľa prieskumu chystá voliť väčšina Čechov

NETKY.SK • 12 November 2022, 09:39 • 2 min
Nového prezidenta sa podľa prieskumu chystá voliť väčšina Čechov

PRAHA - Českému prezidentovi Milošovi Zemanovi zostáva do konca funkčného obdobia zhruba 100 dní. Jeho nástupcu budú Česi voliť v januári. Jasnú predstavu o výbere kandidáta majú už teraz takmer tri štvrtiny obyvateľov. Ukazujú to výsledky prieskumu agentúry Median pre rozhlasovú stanicu Český rozhlas Radiožurnál.

slovakia

left justify in out

Na prieskume, ktorý sa konal 9.-10. novembra, sa zúčastnilo vyše 1000 respondentov. Svojho favorita medzi prezidentskými kandidátmi by si vybrali takmer tri štvrtiny Čechov, pričom najmenšia spokojnosť prevláda medzi staršími ročníkmi a ľuďmi, ktorí sa na voľbách zvyčajne nezúčastňujú. Naopak, najviac sú spokojní voliči hnutia ANO. "Vo vyššej miere sú spokojní voliči ANO, ktorí by si svojho kandidáta vybrali v 79 percentách. Myslím si, že tam je to celkom pochopiteľné, pravdepodobne budú podporovať Andreja Babiša," povedal riaditeľ agentúry Median Přemysl Čech. Medzi uchádzačmi o prezidentské kreslo by si však svojho kandidáta tiež vybralo takmer 80 percent voličov Pirátov alebo Starostov. Podľa prieskumu je tiež zrejmé, že k volebným urnám sa chystá prísť väčšina Čechov, konkrétne 83 percent. Ak by do druhého kola nepostúpil ich favorit, bola by účasť voličov nižšia, stále by však išlo o väčšinu. Aj bez svojho kandidáta by v druhom kole volilo 71 percent Čechov. Ich rozhodnutie môže reálne ovplyvniť fakt, ktorý konkrétny kandidát do neho postúpi. Pri minulých prezidentských voľbách v roku 2018 bola volebná účasť v druhom kole 67 percent. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies