Nového arcibiskupa Oroscha časť veriacich neuznáva

NETKY.SK • 30 August 2013, 15:37 • 2 min
Nového arcibiskupa Oroscha časť veriacich neuznáva

TRNAVA - Odvolaný trnavský arcibiskup Róbert Bezák na dnešné uvedenie svojho nástupcu do úradu trnavského arcibiskupa Jána Oroscha neprišiel.

slovakia

left justify in out

Jeho priaznivci rozprestreli v blízkosti Katedrály sv. Jána Krstiteľa transparent s Bezákovou fotografiou a nápisom Navždy náš arcibiskup. Slávnostný sprievod aj s arcibiskupom Oroschom musel prejsť z arcibiskupského sídla do katedrály popod transparent.
,,Arcibiskupa už máme, nepotrebujeme dvoch, veď to je scestné. Róberta Bezáka považujeme za svojho arcibiskupa,“ povedal Marek Hájik s transparentom v ruke. Dodal, že Bezákovo odvolanie považuje za tragédiu pre slovenskú cirkev. Niektorí veriaci sa dožadovali od biskupov vysvetlenia, prečo bol Bezák odvolaný. Orosch po slávnostnom prevzatí Trnavskej arcidiecézy povedal, že pre dobro cirkvi ako aj samotného Bezáka sa k dôvodom odvolania vyjadrovať nebude. Odvolací dekrét, ktorý bývalý arcibiskup očakáva, podľa neho neexistuje. ,,Ja neviem, o akom dekréte sa hovorí. V cirkvi je len menovací dekrét, je nemysliteľné, aby Svätý Otec písal odvolací dekrét,“ vysvetlil Orosch. Zároveň ocenil Bezákovu charizmu a schopnosť oslovovať ľudí stojacich mimo cirkvi. Mediálny obraz Bezáka ako športovca a priaznivca hudby trochu poopravil s tým, že najlepším futbalistom medzi biskupmi je Chautur a najlepším cyklistom nitriansky biskup Viliam Judák. ,,Hudobníkom, gitaristom a starým bigbíťákom som ja,“ dodal nový trnavský arcibiskup. 

Trnavská arcidiecéza pod vedením Oroscha plánuje po obnove budovy Stefaneum vybudovať spoločné múzeum Trnavskej arcidiecézy a Spolku sv. Vojtecha, reštauráciu v sídle arcibiskupa však už neobnoví. 

Jána Oroscha uviedol do úradu trnavského arcibiskupa bratislavský arcibiskup - metropolita Stanislav Zvolenský. V úvode sa opýtal, či majú bulu Svätého Otca Františka o vymenovaní Oroscha do úradu. Po kladnej odpovedi bola bula prečítaná najskôr v latinčine a potom v slovenčine. V nej pápež napísal, že Oroscha vymenoval za trnavského arcibiskupa po porade s Kongregáciou pre biskupov. Na slávnosti v trnavskej katedrále sa zúčastnili aj viacerí politici, predstavitelia Trnavského samosprávneho kraja a mesta Trnava. 

Nového arcibiskupa pre Trnavskú arcidiecézu vymenoval pápež František 11. júla. Rok predtým (2. júla 2012) pápež Benedikt XVI. odvolal z úradu arcibiskupa Roberta Bezáka. Dátum prevzatia úradu si zvolil Orosch. V piatok 30. augusta je deň slávnosti výročia posviacky katedrálneho Chrámu svätého Jána Krstiteľa v Trnave. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies