Nové zistenie o káve: Toto by vám zrejme nenapadlo!

NETKY.SK • 27 August 2018, 13:03 • 2 min
Nové zistenie o káve: Toto by vám zrejme nenapadlo!

Potrebujete vzpruhu, no kofeín vám nerobí dobre? Prečítajte si, čo najnovšie zistili vedci o káve!

slovakia

left justify in out

Podľa mnohých je káva doslova zázračný nápoj. Zhodujú sa na tom tak jej milovníci, ako aj viacerí odborníci popisujúci jej blahodarné účinky na ľudský organizmus. Samozrejme, musí ísť o kvalitnú zrnkovú kávu, ktorú si doprajeme v primeranom množstve. Avšak nie každý dobre znáša kofeín, ktorý káva, ako povzbudzujúci nápoj, prirodzene obsahuje. Vedci zo Stevens School of Business, Temple University a Baruch College však zistili, že káva vás dokáže „nakopnúť“ aj bez neho.

 

Výskumníci sa rozhodli preskúmať to, či aj vôňa kávy môže ovplyvniť ľudskú myseľ natoľko, že bude výkonnejšia napriek tomu, že sa kofeín do tela reálne nedostane. Urobili preto pokus. Zúčastnili sa ho študenti obchodnej akadémie, ktorí riešili komplikovaný matematický test. Rozdelili ich na dve skupiny, jedna bola v triede, kde voňala káva, druhá v bežnej učebni. Ukázalo sa, že študenti, ktorí počas testu cítili kávu mali viditeľne lepšie výsledky. V dotazníku napokon sami priznali, že táto vôňa určitým spôsobom ovplyvnila ich mentálny výkon.

 

Odborníci tvrdia, že za týmto javom je niečo ako placebo efekt. Vôňa kávy totiž asociuje povzbudzujúci nápoj, vďaka ktorému sa naša myseľ dokáže lepšie koncentrovať.

 

Vedci najbližšie plánujú výskum, v rámci ktorého by overili, či podobné placebo funguje aj v prípadoch, kedy má človek pracovať s textom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies