Nové zdravotné poistenie zatiaľ využíva len asi 100 000 Američanov

NETKY.SK • 14 November 2013, 08:57 • 2 min
Nové zdravotné poistenie zatiaľ využíva len asi 100 000 Američanov

WASHINGTON - Len niečo vyše 100 000 Američanov sa zatiaľ zapísalo do systému nového zdravotného poistenia od jeho spustenia v októbri tohto roku.

slovakia

left justify in out

V stredu o tom informovala americká vláda, podľa ktorej sa do zdravotného poistenia zaregistrovalo 106 185 ľudí, čo je len asi 1,5 percenta z celkového počtu plánovaných poistencov. Administratíva prezidenta Baracka Obamu počítala s tým, že za prvý mesiac sa do nového poistenia zaregistruje až pol milióna ľudí. Malý záujem sa vysvetľuje technickými problémami na vládnej internetovej stránke, ktoré by sa mali postupne vyriešiť. "Očakávame, že tieto počty sa v nasledujúcich mesiacoch značne zvýšia," povedala ministerka zdravotníctva Kathleen Sebeliusová.

Nový systém zdravotného poistenia v USA bol uzákonený ešte v roku 2010 a má pomôcť desiatkam miliónov Američanov, ktorí si primeranú starostlivosť doteraz nemohli dovoliť. Spojené štáty sú totiž jedinou vyspelou demokraciou sveta, ktorá v súčasnosti nemá systém povinného zdravotného poistenia. Do konca roka si poistenie môžu vybrať, od 1. januára bude zdravotné poistenie pre občanov USA povinné a v prípade, že sa dovtedy pre nejakú formu nerozhodnú, budú čeliť pokutám. Spustenie systému však sprevádzali rôzne problémy vrátane nefunkčnej webovej stránky, cez ktorú sa mali Američania registrovať do systému. Obama sa už za ne verejne ospravedlnil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies