Nové vedenie rieši nevýhodné zmluvy

NETKY.SK • 27 August 2010, 07:37 • 2 min
Nové vedenie rieši nevýhodné zmluvy

Nové vedenie rieši nevýhodné zmluvy

slovakia

left justify in out

img

O výmene riaditeľov odštepných závodov (OZ) Lesov SR, nevýhodných zmluvách a iných témach informoval na dnešnej tlačovej konferencii Lesov SR v Banskej Bystrici poverený generálny riaditeľ Igor Viszlai.
Ako uviedol, doteraz odvolal päť riaditeľov OZ z 26, odídu však aj ďalší. Odvolaní riaditelia boli v závodoch Sobrance, Prievidza, Smolenice, Vranov nad Topľou a Kriváň. Podľa riaditeľa neboli schopní riadiť závod, odvolal ich tiež pre "závažné pochybenia voči legislatíve a vnútropodnikovým smerniciam."
Jednou z preberaných tém, ktorú podľa slov hovorcu Lesov SR Petra Gogolu nazvali "kostlivci v skrini," boli nevýhodné zmluvy pre podnik. "Sú zmluvy, ktoré zaväzujú tento podnik do podmienok, ktoré môžu byť pre nás z titulu sankcií veľmi zaťažujúce, zaväzujú nás do objemov dodávok, ktoré jednoducho táto firma nemusí ani mať," konkretizoval riaditeľ. O nevýhodných zmluvách, ktoré sa našli, rokujú s druhou stranou "možno o dodatkoch, o zmenách, o vypovedaní, proste každú zmluvu riešime individuálne."
Ako napríklad Viszlai povedal k nevýhodnej zmluve, ktorú podpísalo ešte bývalé vedenie lesov, "myslím si, že mal snahu veci ešte dotiahnuť. Druhá vec je, ako sa tá zmluva vrátila k nám, už bola pozmenená. A toto je napríklad problém, ktorý riešime až cez trestnoprávne konanie." Podľa jeho slov je dôležité zabezpečenie zmlúv proti sfalšovaniu, k čomu dopomôže podpis na každej strane a poprípade zabezpečenie proti rozopnutiu.
"Hovorilo sa tiež o nevýhodnej zmluve, v ktorej je sankcia podpísaná za každý nedodaný kubík za jeden deň jedno euro," zdôraznil Viszlai. Bežná sankcia pritom býva buď preukázanie škody pri nedodanom dreve, alebo sa to rieši úrokovými sadzbami od komerčných bánk.
Ako pokračoval riaditeľ k dĺžke niektorých zmlúv, podpísané sú až do roku 2020, čo nie je štandardné.
Telefonickým rozhovorom s novinármi sa ku konferencii pripojil aj minister pôdohospodárstva, životného prostredia a regionálneho rozvoja Zsolt Simon. Ten vníma pozitívne pôsobenie súčasného vedenia štátnych lesov. "Myslím si, že zakladajú celkom dobrý základ, aby v tomto volebnom období lesy a správa lesnej pôdy štátu mohla byť efektívne spravovaná." Prioritou podľa jeho slov je, aby sa v štátnom podniku nediali také veci, ako za bývalej vlády.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies