Nové super lietadlo preletí z Londýna do New Yorku za 20 minúť

NETKY.SK • 9 December 2016, 17:30 • 2 min
Nové super lietadlo preletí z Londýna do New Yorku za 20 minúť

Na obzore sa črtá nové futuristické lietadlo, ktoré prekoná trasu z Londýna do New Yorku za neuveriteľných 20 minút.

slovakia

left justify in out

Novinka s názvom Antipode je zatiaľ v štádiu konceptu, ktorý vymyslel kanadský dizajnér Charles Bombardier.

 

Lietadlo má fungovať vďaka technike tzv. „long penetration mode,“ ktorú nedávno testovala NASA. Ide o režim dlhej penetrácie vďaka ktorej je schopné dosiahnuť obrovskej rýchlosti. Vývojári tu riešili dostatočné ochladenie motorov, či zníženie hluku pri aerodynamickom tresku, ktorý nastane, keď lietadlo rozbije zvukovú bariéru.

 

Do výšky 12 000 metrov ho bude vynášať raketový motor, ktorý sa neskôr prepne na „nadzvukový spaľovací motor ramjet. Vďaka tomu by Antopod dokázal dosiahnuť rýchlosť 24 machov, čo je 10-krát viac než Concorde a 21-krát viac ako rýchlosť zvuku. Desať pasažierov by tak okolo sveta teoreticky vedel prepraviť za 90 minút.

 

„Myšlienka letieť z Londýna do New Yorku len za 20 minút skutočne zaujala ľudí. Je to niečo, čo ľudia prosto chcú. Prepraviť sa z jednej strany Zeme na druhú extrémne rýchlo,“ vysvetlil pre BBC Bombardier

 

Lietadlo možno bude super rýchle ale ako rýchlo ho postavia je otázne. „Viem, že nevyvinieme presnú repliku môjho dizajnu. Stále to však môže pomôcť pri vývoji nových technológií, ktoré by nás k tomu mohli priblížiť,“ dodal.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies