Nové školské odbory chcú štrajk v deň monitora a písomných maturít

NETKY.SK • 7 Január 2013, 11:26 • 2 min
Nové školské odbory chcú štrajk v deň monitora a písomných maturít

Nové školské odbory chcú štrajk v deň monitora a písomných maturít - Politika Nové školské odbory (NŠO) chcú štrajkovať 13. marca, v deň, keď čaká deviatakov monitor a maturantov písomné maturity z cudzích jazykov.

slovakia

left justify in out

imgNové školské odbory (NŠO) chcú štrajkovať 13. marca, v deň, keď čaká deviatakov monitor a maturantov písomné maturity z cudzích jazykov. U zamestnancov škôl už začali zisťovať podporu ostrého jednodňového štrajku v tento deň. Chceli by ho totiž začať, len ak túto alternatívu odsúhlasí nadpolovičná väčšina z nich.

"Podľa ústavy by som mohol štrajkovať aj sám, ale štrajk troch, štyroch alebo 20 škôl nemá význam. Štrajk má vždy význam, keď je to len masová záležitosť," povedal dnes pre TASR líder NŠO Ľudovít Sebelédi. Dátum, ktorý si NŠO pre štrajk vybrali, podľa neho spája základné aj stredné školy. "V základných školách je monitor, v stredných školách sú maturity, myslíme si, že tento termín by mohol vládu osloviť v tom duchu, že to myslíme vážne," dodal Sebelédi. Štrajkom podľa neho vždy niekto utrpí a uvedomiť si to musí predovšetkým vláda.

"Odmietame, aby sa študenti stávali rukojemníkmi. Ide o mladých ľudí, ktorí nemajú žiadnu zodpovednosť za dvadsaťročný stav nášho školstva," uviedol v reakcii hovorca ministra školstva Michal Kaliňák.

NŠO chcú štrajkom bojovať za tri požiadavky. Prvou je zvyšovať podiel HDP investovaný do školstva každoročne o jedno percent až do výšky šesť percent HDP a priamo financovať školy. Ďalšou je zvýšenie tarifných platov pre všetkých zamestnancov škôl od 1. septembra 2013 o 25 percent a o ďalších 20 percent od 1. januára 2014. NŠO taktiež volajú po tom, aby pedagogickí zamestnanci tvorili v radách škôl nadpolovičnú väčšinu.

"Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku pôjde po vlastnej línii," reagoval na iniciatívu NŠO šéf školských odborov Pavel Ondek. V utorok (8.1.) majú odborári operatívnu poradu, vo štvrtok (10.1.) zasadá centrálny štrajkový výbor, kde má predsedníctvo rozhodnúť ako ďalej so štrajkom, ktorý je momentálne prerušený, nie ukončený.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies