Nové sankcie tlačia nadol ruský akciový trh

NETKY.SK • 17 Júl 2014, 10:09 • 2 min
Nové sankcie tlačia nadol ruský akciový trh

MOSKVA - Ruský akciový trh otvoril štvrtkové obchodovanie s výraznými stratami po tom, čo vláda vo Washingtone oznámila, že pre vývoj na Ukrajine sprísňuje protiruské sankcie. Index MICEX denominovaný v ruskej mene o 8:37 SELČ strácal 2,5 % a index RTS, kde sa hodnota akcií odvodzuje od amerického dolára, oslaboval o 3,2 %.

slovakia

left justify in out

USA zatiaľ nepristúpili k široko diskutovaným "sektorovým sankciám", ktoré by zasiahli celé odvetvia ekonomiky, uviedla vo vyhlásení spoločnosť VTB Capital. Ako však dodala, sankcie majú po prvýkrát priamy, hoci mierny, dopad na popredné ruské spoločnosti.

 

Najväčší ruský producent ropy Rosnefť strácal 4 %, keď sa jeho akcie bezprostredne po otvorení obchodovania prepadli až o 6 %. Doteraz najprísnejšie ekonomické sankcie voči Rusku firme v strednodobom a dlhodobom horizonte prakticky blokujú prístup k dolárovým pôžičkám, uviedla agentúra Reuters. Druhý najväčší producent ropy v krajne, Novatek, klesol o 4 %. Na devízových trhoch rubeľ voči doláru oslabil o 1 %. 

 

Spojené štáty zaviedli v stredu zatiaľ najprísnejšie hospodárske sankcie voči Rusku pre stále sa zhoršujúcu situáciu na Ukrajine. Na americkom zozname sankcionovaných firiem sa ocitli dôležité energetické, finančné a zbrojné spoločnosti. Medzi nimi napríklad ropná spoločnosť Rosnefť, banky Gazprombank, Vnešeconombank a VEB ako aj osem zbrojných firiem. Americké firmy či občania budú mať zakázané obchodovať so sankcionovanými ruskými spoločnosťami, ich majetok v USA však nebol zablokovaný. Na americký zoznam pribudli aj predstavitelia ukrajinských separatistických oblastí, ale aj vysokí ruskí predstavitelia vrátane veliteľa tajnej služby FSB či poradca prezidenta Vladimira Putina. 

USA prijali tieto opatrenia v koordinácii s Európskou úniou, ktorej lídri v stredu taktiež rozšírili sankcie voči Rusku. Európska rada o presnej podobe už tretieho kola sankcií rozhodne do konca júla. Cieľom už nemajú byť len konkrétne osoby, ale aj firmy pôsobiace v Rusku a predovšetkým na Kryme. Únia v blízkom čase požiada Európsku investičnú banku (EIB) ako aj Európsku banku pre obnovu a rozvoj (EBRD), aby pozastavili finančné operácie s Ruskou federáciou. Má ísť najmä o projekty týkajúce sa firiem a inštitúcií pôsobiacich v Sevastopoli a na Kryme.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona