Nové prijaté obmedzenia na 33 škodlivých chemikálií v odeve a obuvi: Majú rakovinotvorné účinky a spôsobujú problémy pre reprodukčné zdravie

NETKY.SK • 10 Október 2018, 13:46 • 2 min
Nové prijaté obmedzenia na 33 škodlivých chemikálií v odeve a obuvi: Majú rakovinotvorné účinky a spôsobujú problémy pre reprodukčné zdravie

BRUSEL - Európska komisia (EK) v stredu prijala nové obmedzenia na 33 chemických látok používaných pri výrobe odevov, obuvi a iných textilných výrobkov, o ktorých je známe, že majú rakovinotvorné účinky a spôsobujú problémy pre reprodukčné zdravie.

slovakia

left justify in out

Komisia pri tejto príležitosti zdôraznila, že počas uplynulých desiatich rokov Únia výrazne znížila vystavenie svojich občanov škodlivým chemikáliám, pričom exekutíva EÚ neustále hodnotí, ako ešte lepšie posilniť ochranu spotrebiteľov, zamestnancov a životného prostredia.

 

V tomto kontexte treba vnímať aj nové obmedzenia na používanie 33 látok, o ktorých je známe, že majú rakovinotvorné účinky a škodia reprodukčnému zdraviu. Ide o látky používané v odevoch, obuvi a ďalších textilných výrobkoch.

 

Nové pravidlá boli prijaté úpravou nariadenia REACH, ktorá predstavuje najpokrokovejšiu a najkomplexnejšiu chemickú legislatívu na svete.

 

Nové opatrenia sa zamerali na ochranu zdravia európskych občanov tým, že obmedzili ich vystavenie chemikáliám CMR, čiže látkam klasifikovaným ako karcinogénne, mutagénne a toxické z pohľadu reprodukcie. Tie môžu byť obzvlášť škodlivé v prípade častého kontaktu s ľudskou kožou.

 

Komisia spresnila, že nové pravidlá stanovujú maximálne koncentračné limity pre používanie látok CMR v odevoch a textíliách a zakazujú umiestňovanie výrobkov, ktoré prekračujú tieto limity, na trh EÚ bez ohľadu na to, kde boli vyrobené.

 

Obmedzenia boli vypracované na základe vedeckých a technických odporúčaní Európskej chemickej agentúry (ECHA) z Helsínk a po rozsiahlych konzultáciách so zainteresovanými stranami. Nové limity pre chemikálie CMR začnú platiť 24 mesiacov po zverejnení nariadenia v Úradnom vestníku EÚ.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies