Nové pravidlá súkromnej arbitráže by mali pomôcť spotrebiteľom

NETKY.SK • 18 August 2014, 14:06 • 2 min
Nové pravidlá súkromnej arbitráže by mali pomôcť spotrebiteľom

BRATISLAVA - Legislatívna rada vlády v utorok posúdi nové pravidlá súkromnej arbitráže, ktoré pripravilo ministerstvo spravodlivosti.

slovakia

left justify in out

Rezort argumentuje, že vďaka novému zákonu o spotrebiteľskom rozhodcovskom konaní sa výrazne zvýši úroveň ochrany spotrebiteľa najmä pred praktikami niektorých nebankových spoločností. V prípade schválenia novej legislatívy totiž spotrebiteľské spory budú môcť rozhodovať okrem všeobecných súdov už iba regulované rozhodcovské súdy, ktoré získajú licenciu. „Nový zákon zabezpečí, že každý spotrebiteľský spor bude musieť byť rozhodnutý v súlade s pravidlami na ochranu spotrebiteľa,“ povedal Tomáš Borec.

 

Súkromné rozhodcovské konanie je jedným z alternatívnych riešení sporov mimo systému klasických súdov. Výhodou riešenia sporu pred súkromným arbitrom môže byť najmä to, že spor je rozhodnutý rýchlejšie, v jednej inštancii bez účasti verejnosti. Nedostatočná regulácia pravidiel súkromnej arbitráže však v minulosti podľa MS SR neraz viedla k poškodzovaniu práv spotrebiteľa, keď spory rozhodovali súkromní arbitri prepojení s pôžičkovými spoločnosťami tak, že nezohľadňovali práva spotrebiteľa. Nová právna úprava má takémuto konaniu predísť. Okrem toho, že súdy budú licencované, súkromní arbitri budú podliehať disciplinárnej zodpovednosti Ministerstva spravodlivosti SR a budú musieť spĺňať prísnejšie kvalifikačné predpoklady. Dôležitou zmenou je tiež to, že každá rozhodcovská zmluva bude musieť byť uvedená na osobitnej listine a spotrebiteľ bude musieť byť vo viacerých štádiách konania poučovaný o možnosti obrátiť sa so žalobou na všeobecný súd. 

 

Ochrana spotrebiteľa sa zvýši aj po vydaní spotrebiteľského rozhodcovského rozsudku pri jeho výkone. Exekučný súd v exekučnom konaní preskúma okrem formálnych záležitostí aj to, či pôvodná spotrebiteľská zmluva bola uzatvorená v súlade s právnymi predpismi, teda napríklad, či neobsahuje neprimerane vysokú odplatu. Maximálna výška odplaty v spotrebiteľských zmluvách bola stanovená nedávno prijatým nariadením vlády SR, ktoré nadväzuje na takzvaný protiúžernícky balíček zákonov schválených Národnou radou SR na návrh poslancov Smeru-SD. 

 

Ďalšou novinkou pri exekúcii je povinnosť súdu zastaviť výkon rozhodnutia voči spotrebiteľovi, ak by výkon exekúcie bol v rozpore s verejným poriadkom. Odčlenenie pravidiel spotrebiteľského rozhodcovského konania umožní ponechať flexibilné pravidlá pre riešenie klasickej obchodnej arbitráže, čo prispeje k rýchlejšej a efektívnejšej vymožiteľnosti práva medzi podnikateľmi. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona