Nové pravidlá na ochranu obchodu EÚ budú prísnejšie a účinnejšie

NETKY.SK • 8 Jún 2018, 09:00 • 2 min
Nové pravidlá na ochranu obchodu EÚ budú prísnejšie a účinnejšie

BRATISLAVA - V piatok nadobúdajú účinnosť nové pravidlá na ochranu obchodu. Po novom bude EÚ môcť podľa vyjadrení Európskej komisie uložiť v niektorých prípadoch vyššie clá vďaka zmene pravidla nižšieho cla, skrátiť obdobie prešetrovania, a tým urýchliť postup.

slovakia

left justify in out

Po novom bude EÚ môcť taktiež zvýšiť transparentnosť a predvídateľnosť systému pre spoločnosti z EÚ a zohľadniť prísne environmentálne a sociálne normy platné v únii.

Nové pravidlá predstavujú podľa komisie prvé zásadné prepracovanie antidumpingových a antisubvenčných nástrojov EÚ za posledných 15 rokov. Novými pravidlami sa skráti súčasné deväťmesačné obdobie prešetrovania na uloženie predbežných opatrení na sedem mesiacov. Systém bude transparentnejší. Prínosom pre podniky bude aj systém včasného varovania, ktorý ich upozorní na uloženie predbežných ciel, vďaka čomu sa budú môcť prispôsobiť novej situácii. Komisia podporí i malé a stredné podniky prostredníctvom osobitnej asistenčnej služby, ktorá im uľahčí účasť na konaní na ochranu obchodu.

Okrem toho v dôsledku zmeny tzv. pravidla nižšieho cla bude môcť EÚ v niektorých prípadoch uložiť vyššie clá. Bude sa to týkať všetkých antisubvenčných a antidumpingových konaní o dovoze výrobkov vyrobených s použitím surovín a energie dodávaných za umelo nízku cenu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona