Nové pravidlá EK pre označovanie potravín platia od soboty

NETKY.SK • 11 December 2014, 18:47 • 2 min
Nové pravidlá EK pre označovanie potravín platia od soboty

BRATISLAVA - Nové pravidlá označovania potravín vstúpia do platnosti od soboty 13. decembra.

slovakia

left justify in out

Spotrebitelia tak majú dostať jasné a presné informácie o obsahu a pôvode potravín na pultoch predajní, ale aj v reštauráciách. "Navyše, v spoločnosti pribúdajú potravinové alergie a je preto dôležité, aby spotrebitelia o týchto látkach mali informácie," uviedla Ingrid Ludviková z tlačového oddelenia Zastúpenia Európskej komisie v SR. 

 

Doteraz sa pravidlá, ktoré sú spred viac ako tridsiatich rokov, týkali všeobecného označovania potravín. Medzi hlavné zmeny patrí lepšia čitateľnosť informácií, keďže sa stanovila minimálna veľkosť písma pre povinné informácie na 1,2 milimetra. Ďalej budú zvýraznené alergény v zozname zložiek balených potravín (označené iným písmom, štýlom či farbou), povinné uvádzanie alergénov bude tiež na nebalených potravinách, a to aj v reštauráciách a kaviarňach. Nové pravidlá obsahujú aj povinné informácie o pôvode čerstvého mäsa z ošípaných, oviec, kôz a hydiny, ďalej vstúpia do platnosti rovnaké požiadavky na označovanie bez ohľadu na to, či ide o nákup cez internet, predaj na diaľku alebo nákup v obchode. Ďalšou novinkou sú osobitné informácie o rastlinnom pôvode rafinovaných olejov a tukov či jasné označenie rozmrazených výrobkov. 

 

Jasne uvedená má byť aj náhrada takej zložky potraviny, ktorá sa v danej potravine bežne nachádza. "Obal nesmie spotrebiteľa zavádzať, že obsahuje niečo, keď v skutočnosti obsahuje len náhradu," vysvetlila Ludviková. Dodala, že v prípade mäsových a rybích výrobkov sa bude zreteľne uvádzať, či bola do výrobku pridaná voda alebo bielkoviny iného živočíšneho pôvodu. Nové právne predpisy zavedú aj povinné uvádzanie výživových hodnôt, to však začne platiť až od 13. decembra 2016. 

 

Podniky dostali od EÚ tri roky na prispôsobenie sa zmenám, aby mohli pravidlá platiť od 13. decembra tohto roku. "Nariadenie však umožňuje dopredaj zásob v prípade potravín uvedených na trh alebo označených pred 13. decembrom 2014, takže sa na pultoch ešte možno stretnete so starým spôsobom," dodala Ludviková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies