Nové parlamentné voľby sa v Grécku uskutočnia 25. júna

NETKY.SK • 29 Máj 2023, 20:00 • 2 min
Nové parlamentné voľby sa v Grécku uskutočnia 25. júna

ATÉNY - Nové parlamentné voľby sa v Grécku uskutočnia 25. júna. S odvolaním sa na pondelňajšie oznámenie kancelárie gréckej prezidentky Katerine Sakellaropulosovej o tom informovala agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Strana premiéra Kyriakosa Mitsotakisa - Nová demokracia (ND) - v nedávnych voľbách dosiahla svoj najlepší výsledok od roku 2007 a so ziskom 40,8 percenta hlasov porazila ľavicovú stranu Syriza bývalého premiéra Alexisa Tsiprasa o viac ako 20 percentuálnych bodov. Mitsotakis však v parlamente nemal dostatok hlasov na zostavenie jednofarebnej vlády a keďže názorové rozdiely medzi ND a ďalšími stranami sú priveľké, vtedajší premiér už krátko po voľbách navrhol ďalšie voľby, v ktorých víťazná strana získa v 300-člennom parlamente automaticky bonusové mandáty.

 

Po voľbách, ktoré sa v Grécku konali 21. mája, dala prezidentka Sakellaropulosová každej z troch najsilnejších strán tri dni na zostavenie koaličnej vlády. Žiadny z týchto pokusov však nebol úspešný, preto minulý týždeň vymenovala dočasnú vládu, ktorá krajinu dovedie k novým voľbám. Dočasnú vládu vedie sudca Joannis Sarmas.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies