Nové pamiatky v UNESCO: Ružové mesto aj najväčší európsky ľadovec

NETKY.SK • 11 Júl 2019, 14:00 • 2 min
Nové pamiatky v UNESCO: Ružové mesto aj najväčší európsky ľadovec

Na zoznam kultúrneho dedičstva UNESCO pribudlo tento rok skoro 30 pamiatok. Pozrite sa na výber najkrajších zahraničných nováčikov, medzi ktorými sú indické mesto Džajpur, islandský národný park Vatnajökull, alebo chrámové mesto Puga v Mjanmarsku.

slovakia

left justify in out

Džajpur, hlavné mesto štátu Rádžasthán, je známe predovšetkým pre ružovkasté fasády domov. Ide tiež o prvé mesto v krajine, ktoré bolo starostlivo urbanisticky naplánované, má rad širokých bulvárov a štvrte rozdelené do sektorov. Miestna architektúra bola na Indii dlho veľmi pokroková a nadčasová.

 

img

 

Národný park Vatnajökull je podobne ako zvyšok Islandu známy svojou drsnou a pustou krajinou. V čase svojho ustanovenia mal rozlohu 12-tisíc kilometrov štvorcových, neskôr bol však rozšírený a dnes je druhým najväčším národným parkom v Európe. Na jeho území sa nachádza rovnomenný ľadovec, ktorý je tou vôbec najväčšou ľadovou čiapkou starého kontinentu.

 

img

 

Na UNESCO sa dostala tiež talianska oblasť medzi mestami Conegliano a Valdobbiadene, krajina známa výrobou šumivého vína prosecco. Nachádza sa na východe krajiny, severne od Benátok a je obdobne zvlnená a posiata vinicami ako napríklad Toskánsko.

 

img

 

Pagan, niekedy tiež Puga či Bagan v Mjanmarsku je staroveké mesto, ktoré bolo medzi 9. a 13. storočím centrom Pugamskej ríše. Prežilo z neho 2000 budhistických chrámov rozosiatych po krajine. Výhľady na špičky svätostánkov vykukujúce z korún stromov sú veľmi romantické a možno si ich vychutnať tiež v lete teplovzdušným balónom.

 

img

 

Pozostatky hlavného mesta Babylónia Babylonu na rieke Eufrat sú ďalším nováčikom na zozname UNESCO. Mesto vzniklo už za Mezopotámie, vzhľadom k jeho veku je aj pomerne zachovalé. Pretrvali z neho ale najmä hradby. Babylon sa nachádza asi 90 kilometrov južne od Bagdadu.

 

 

Pskov sa preslávil najmä cirkevnými pamiatkami. Miestne kostoly totiž ako jedny z mála v Rusku prežili porevolučnú dobu Sovietskeho zväzu, kedy sa rad svätostánkov z ideologických dôvodov búral. Na UNESCO sa dostali kvôli jedinečnej architektonickej škole - štýlu, ktorý v meste vznikol.

 

 

Za celé Spojené štáty americké sa na zoznam kultúrneho dedičstva dostala architektúra Franka Lloyda Wrighta. Jeho diela možno nájsť napríklad v Chicagu, v New Yorku vybudoval Guggenheimovo múzeum. Mimo to má ale stavbu aj v Tokiu, kde podľa jeho návrhu vyrástol Imperial Hotel.

 

img

 

Častým cieľom pútnikov je svätyňa Bom Jesus do Monte pri portugalskom meste Braga. Na pamiatke je zaujímavé najmä kľukaté schodisko, ktoré ku kostolu na kopci vedie. Podľa tradície ho veriaci zdolávali po kolenách, aby sa oslobodili od materiálneho sveta a pripomenuli si utrpenie Krista idúceho s krížom.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies