Nové opatrenia vo Francúzsku majú zastaviť budúcich džihádistov

NETKY.SK • 11 November 2014, 12:36 • 2 min
Nové opatrenia vo Francúzsku majú zastaviť budúcich džihádistov

TUNIS - Francúzsko bude spolupracovať s Tuniskom s cieľom zastaviť svojich občanov, ktorí plánujú odísť bojovať do Sýrie a Iraku.

slovakia

left justify in out

Nové opatrenia oznámil francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve v pondelok večer počas 24-hodinovej návštevy Tuniska, ktorej súčasťou bolo stretnutie s tuniským premiérom Mahdím Džumom a Cazeneuvovým rezortným kolegom Lotfim Benom Džiddúom. Bojovať po boku Islamského štátu vycestovalo už vyše 2 400 Tunisanov, čo je najviac spomedzi všetkých krajín. Na podobnú cestu sa vydali tiež stovky Francúzov, čo je zas najviac spomedzi európskych štátov. Nové opatrenia budú zahŕňať posilnenie hraničných kontrol a zvýšenie spolupráce polície a tajných služieb oboch krajín, povedal Cazeneuve. Dodal tiež, že rokovania v Tunisku zahŕňali aj kybernetické zločiny a nelegálnu imigráciu.


Islamisti sa do Sýrie a Iraku dostávajú najmä cez Turecko. Tamojšie úrady uvádzajú, že v uplynulých mesiacoch deportovali stovky podozrivých islamistických bojovníkov z letísk a autobusových staníc. Posledné odhady Organizácie Spojených národov hovoria, že s Islamským štátom a ďalšími extrémistickými skupinami v Sýrii a Iraku bojuje 15 000 zahraničných džihádistov z viac než 80 krajín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona