Nové opatrenia pre Britániu na obmedzenie šírenia variantu omikron

NETKY.SK • 13 December 2021, 08:02 • 2 min
Nové opatrenia pre Britániu na obmedzenie šírenia variantu omikron

LONDÝN - Británia oznámila dodatočné opatrenia s cieľom zastaviť šírenie nového variantu COVID-19 s označením omikron.

slovakia

left justify in out

Plne zaočkovaným osobám, ktoré prišli do kontaktu s infikovaným človekom, vzniká povinnosť každodenného antigénového testovania po dobu siedmich dní. Informovala o tom agentúra AFP. Neočkovaní obyvatelia budú musieť po stretnutí s pozitívne testovanou osobu zostať desať dní v karanténe. Izolácia bude platiť tiež pre všetkých, ktorí budú mať buď pozitívny výsledok testu alebo sa u nich objavia príznaky ochorenia, priblížilo britské ministerstvo zdravotníctva.

 

img

 

"Toto primerané a praktickejšie opatrenie prijímame, aby sme znížili dosah (pandémie) na každodenný život ľudí a zároveň pomohli obmedziť šírenie omikronu," uviedol minister zdravotníctva Sajid Javid. Systém  Test and Trace Národnej zdravotnej služby (NHS) alebo jej covidová aplikácia upozorní ľudí, že sa dostali do kontaku s pozitívnou osobou na ochorenie COVID-19. Britská vláda si stanovila za cieľ podať posilňovaciu dávku vakcíny do konca januára. Pribudne možnosť dať sa zaočkovať treťou dávkou proti covidu aj pre ľudí starších ako 30 rokov.

 

img

 

"Variant omikron sa v Spojenom kráľovstve rýchlo presadzuje a očakáva sa, že do polovice decembra sa stane dominantným," uviedol šéf rezortu zdravotníctva. V Londýne tvorí variant omikron približne tretinu zo všetkých infikovaných. Minister školstva Nadhim Zahawi uviedol, že do nemocnice už previezli prvých pacientov nakazených variantom omikron.

 

Nové zmeny pravidiel v boji proti variantu omikron ohlásil aj britský premiér Boris Johnson. Od 13. decembra vláda opätovne v Anglicku nariaďuje ľuďom prácu z domu. Na vstup do nočných klubov a na podujatia s hromadnou účasťou bude potrebný certifikát potvrdzujúci očkovanie alebo negatívny test.

Británia je jednou z najviac zasiahnutých krajín. Eviduje vyše 146 000 úmrtí na koronavírus. Denné prírastky nakazených sa držia na hranici 50 000.

 

Možno vás zaujme: Počet prípadov nákazy v USA presiahol takúto hranicu!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies