Nové odhalenia: Američania sledovali už Merkelovej predchodcu!

NETKY.SK • 5 Február 2014, 06:31 • 2 min
Nové odhalenia: Američania sledovali už Merkelovej predchodcu!

BERLÍN - Americká Národná bezpečnostná agentúra (NSA) s vysokou pravdepodobnosťou odpočúvala pred viac ako desiatimi rokmi už aj telefón niekdajšieho nemeckého kancelára Gerharda Schrödera. Príčinou mal byť jeho konfrontačný kurz pred vojnou v Iraku 2003.

slovakia

left justify in out

Informáciu prevzala tlačová agentúra DPA zo stredajšieho vydania mienkotvorného denníka Süddeutsche Zeitung, pričom k rovnakému poznatku dospeli pri rešeršiach aj redaktori Severonemeckého rozhlasu (NDR).

Podľa nich NSA zaradila Schrödera najneskôr v roku 2002 pod číslom 388 na zoznam sledovaných osôb a inštitúcií.Samotný exkancelár sa k tomu pre médiá vyjadril, že pred vypuknutím škandálu okolo odpočúvania si masové špicľovanie nedokázal predstaviť. "Vtedy by som nebol prišiel na myšlienku, že by ma mohli odpočúvať Američania, teraz ma to však už neprekvapuje," konštatoval.

Podľa informácií DPA sa v nemeckých vládnych kruhoch už dlhší čas predpokladá, že súčasná kancelárka Angela Merkelová nebola prvou šéfkou vlády v Berlíne, na ktorú sa upriamila pozornosť NSA. Túto domnienku potvrdil poslanec Spolkového snemu za zelených Hans-Christian Ströbele, ktorý sa iba nedávno stretol v Moskve s bývalým spolupracovníkom NSA Edwardom Snowdenom. Podľa jeho slov bol v rokoch 2002-2003 odpočúvaný kancelár Schröder a pravdepodobne aj iní členovia vtedajšej červeno-zelenej koalície.

Znalci pomerov v NSA interpretovali kópiu dokumentu, ktoré spomínané nemecké médiá získali zo Snowdenových podkladov, po novom. Podľa toho sa odpočúvanie netýkalo osôb, ale funkcií. Začalo sa v roku 2002 a sústredilo sa na vtedajšieho nemeckého kancelára, pričom Merkelová sa v roku 2005 stala Schröderovou nástupkyňou a tak ju možno nemonitorovali, ako sa pôvodne predpokladalo, od roku 2002 (keď bola ešte len predsedníčkou CDU), ale až po prevzatí postu kancelárky, píše DPA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona