Nové objavy v Slovenskom krase: Toto prinieslo leto 2019

NETKY.SK • 26 August 2019, 11:14 • 2 min
Nové objavy v Slovenskom krase: Toto prinieslo leto 2019

ROŽŇAVA - Odborníci objavili počas tohto leta v Slovenskom krase dovedna štyri nové jaskyne a dva ďalšie podzemné priestory.

slovakia

left justify in out

Ide o nezvyčajnú situáciu, ktorú navyše zvýrazňujú nevšedné nálezy v novoobjavených priestoroch. „Objavili sme štyri nové jaskyne a počas ďalších akcií sme zaznamenali dva veľké postupy do nových priestorov v už objavených jaskyniach. Vo veľmi krátkom čase tak ide o objavy rôzneho druhu na viacerých planinách Slovenského krasu, čo nemá v dejinách tohto chráneného územia obdobu,“ vysvetlil jaskyniar Gabriel Lešinský, ktorý sa počas svojej kariéry s takouto situáciou ešte nestretol. „Ide, samozrejme, o objavy celej našej speleologickej skupiny Drienka, ktorá má 15 členov, ale aktívni sme ôsmi,“ dodal.

 

Ako pokračoval, nejde o malé priestory, napríklad prvá z objavených jaskýň, Debraďská priepasť na Jasovskej planine, má doteraz zmapovanú dĺžku 800 metrov a hĺbku 90 metrov. Sprístupnenie objavených jaskýň však podľa neho nie je veľmi reálne. „Sú to skutočne komplikované priestory a je do nich zložitý prístup. Treba dokonale ovládať jaskyniarsku aj lezeckú techniku,“ vysvetlil speleológ.

 

V novoobjavených podzemných priestoroch našli jaskyniari aj neobvyklé nálezy. „V jednej z jaskýň ležali nad šachtou kostrové ostatky človeka, takzvaný osteologický nález. Veľmi ťažko povedať, ako sa tam dostal, je to veľká záhada,“ poznamenal Lešinský s tým, že sa im nepodarilo presne určiť, z akého obdobia môže kostra pochádzať. „Vyzerá byť skôr mladšieho dáta, ale v tom prípade si už naozaj nedokážeme vysvetliť, akým spôsobom sa na toho človeka navŕšilo šesť kubíkov sedimentov,“ podotkol.

 

 

Druhým nezvyčajným nálezom sú podľa speleológa dva ručné granáty Škoda 34 z medzivojnového obdobia, na ktoré jaskyniari narazili pri kopaní. „Museli sme privolať policajtov a pyrotechnikov, aby ich zneškodnili,“ ozrejmil.

 

V jednej zo štvorice objavených jaskýň našli speleológovia aj ďalší neobvyklý nález, sintrový útvar pripomínajúci falický symbol. Na jeho základe ju pomenovali Priapus, podľa starogréckeho boha plodnosti.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona