Nové obecné voľby čakajú v sobotu 27 obcí

NETKY.SK • 6 Marec 2015, 07:59 • 2 min
Nové obecné voľby čakajú v sobotu 27 obcí

BRATISLAVA - Starostov či poslancov budú v sobotu voliť v 27 obciach. V prvú marcovú sobotu mali pôvodne voliť v 29 obciach po celom Slovensku s výnimkou Bratislavského kraja, napokon však nové voľby do orgánov samosprávy obcí budú iba v 27 obciach.

slovakia

left justify in out

Agentúru SITA o tom informovala riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán, sekcie verejnej správy Ministerstva vnútra SR Eva Chmelová. Voľby sa neuskutočnia v Harakovciach (okres Levoča) a Ondavke (okres Bardejov), kde mali obyvatelia zvoliť nového starostu a po troch poslancov svojich obecných zborov. Na post starostu a poslancov sa v Harakovciach ani v Ondavke nenašiel ani jeden kandidát. Voľby tu preto opakovane nebudú. Obe obce z Prešovského kraja majú menej ako sto obyvateľov a povedú ich naďalej tí, ktorí boli zvolení v predošlých voľbách.


Starostu aj poslancov budú voliť obyvatelia v dvoch obciach - Ižipovce (okres Liptovský Mikuláš) a Zálesie (okr. Kežmarok). Iba o starostovi majú 7. marca rozhodovať voliči v 11 obciach: Hubice (okres Dunajská Streda), Dolné Dubové (okr. Trnava), Branč (okr. Nitra), Lužany (okr. Topoľčany), Jasenové (okr. Žilina), Varín (okr. Žilina), Buzitka (okr. Lučenec), České Brezovo (okr. Poltár), Veľký Lom (okr. Veľký Krtíš), Brežany (okr. Prešov) a Kuzmice (okr. Trebišov). Doplniť svoj poslanecký obecný zbor musia v obciach: Horný Bar (okr. Dunajská Streda), Smolinské (okr. Senica), Naháč (okr. Trnava), Melčice-Lieskové (okr. Trenčín) a tiež v troch obciach v okrese Liptovský Mikuláš - v Jalovci, Jamníku a Pavčinej Lehote. Do obecného zastupiteľstva sa bude voliť i v obciach: Lopušné Pažite (okr. Kysucké Nové Mesto), Stránske (okr. Žilina), Kunešov (okr. Žiar nad Hronom), Poľanovce (okr. Levoča), Podhradík (okr. Prešov), Nižná Pisaná (okr. Svidník) a Chrasť nad Hornádom (okr. Spišská Nová Ves).
Už v deň volieb do orgánov samosprávy obcí, 15. novembra 2014, bolo jasné, že v 14 obciach nevolia celé zastupiteľstvo, v šiestich obciach nevolili starostu a z nich v troch ani svoj poslanecký zbor. Voľby sa tak 15. novembra vôbec nekonali v obciach: Ižipovce, Ondavka a Harakovce a teda sa volilo iba v 2 923 obciach z celkového počtu 2 926 obcí. Tento zoznam obcí sa rozšíril o ďalšie po vyhlásení výsledkov. Ak Ústavný súd SR rozhodne, že niekde boli voľby neplatné, môžu sa nové voľby napokon konať ešte v ďalších obciach, mestách alebo mestských častiach.


O vyhlásení nových obecných volieb pre 29 obcí, v ktorých sa minulý rok 15. novembra voľby buď nekonali, alebo v nich nezvolili všetkých obecných zástupcov, rozhodol 26. novembra 2014 predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini. Predseda NR SR podľa zákona vyhlasuje nové voľby do 14 dní od oficiálneho zverejnenia výsledkov volieb. Do zvolenia nových obecných zástupcov vedú obce tí, ktorí boli zvolení v predošlých voľbách. Podmienkou pre účasť na hlasovaní bol vek nad 18 rokov. Keďže v obecných voľbách volia v každej obci jej obyvatelia vlastných komunálnych zástupcov, voliť sa dalo len v mieste trvalého bydliska.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona