Nové náhle záplavy zabili ženu, prúdy toxického bahna ohrozujú koraly

NETKY.SK • 10 Január 2011, 12:43 • 2 min
Nové náhle záplavy zabili ženu, prúdy toxického bahna ohrozujú koraly

Nové náhle záplavy zabili ženu, prúdy toxického bahna ohrozujú koraly

slovakia

left justify in out

Náhle prudké záplavy dnes postihli severovýchodnú časť Austrálie. Jedna žena zahynula, ďalší ľudia uviazli v autách a niektorí zostali na stromoch, kde bojovali o život. Vytrvalé dažde stále zhoršujú situáciu v regióne, ktorý zápasí s najhoršími záplavami za posledné desaťročia.
      Rozbúrený prúd kalnej, zabahnenej vody zatopil mesto Toowoomba, západne od metropoly štátu Queensland, Brisbane. Prúd záplavovej vody zabil v meste chodkyňu. Videozáznam zachytil muža, ako sa drží stromu a dolu ulicou sa valí voda, vytláča autá z cesty, vŕši jedno na druhé a potom vymrští dodávku do stromov.
      "Máme mnoho telefonátov žiadajúcich o okamžitú pomoc ľuďom uviaznutým vo vozidlách, zachyteným na stromoch, bojujúcim s vodným živlom," uviedol predstaviteľ polície štátu Queensland. "Nič nás nevarovalo pred takouto udalosťou," dodal.
      Dnešok je najnovšou drámou v štáte, ktorý už celé týždne nivočia husté lejaky a rieky vylievajúce sa z korýt. Od konca novembra zahynulo následkom záplav desať ľudí a približne 200.000 obyvateľov je nimi postihnutých. Cesty a železničné trate sú poškodené, uhoľný priemysel Queenslandu s významným exportom v podstate nefunguje, ranče s dobytkom a farmy v obrovskej časti štátu sú takisto vyradené z prevádzky.
      Obrovské záplavy majú ďalší ničivý vplyv: ženú jedovatý, pesticídmi zamorený kal z fariem a miest na Veľký bariérový útes. Nánosy kaly môžu ohroziť krehké koraly a morský život v tomto najväčšom živom organizme na svete, varovali ochrancovia životného prostredia. Veľký koralový útes sa rozkladá pozdĺž pobrežia severovýchodnej Austrálie a má 345.000 kilometrov štvorcových.
      Prúdy záplavovej vody z rozliatych riek Fitzroy a Burnett v štáte Queensland zakalili bahnom vody okolo útesu až po ostrovy Keppel Island Group, ležiace približne 40 kilometrov od pobrežia, pri južnom cípe Veľkého koralového útesu. Ten je zahrnutý v zozname Svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.
      "Toxické znečisťujúce látky zo zaplavených fariem a miest na pobreží Queenslandu budú mať katastrofálny účinok na koraly Veľkého koralového útesu a zrejme budú mať aj závažný dopad na dugongy (vodné cicavce), morské korytnačky a ďalší morský život," uviedol vo vyhlásení Svetový fond na ochranu prírody (WWF).

Zdroj: TASR/Associated Press, Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies