Nové japonské dopravné lietadlo MRJ úspešne uskutočnilo prvý let

NETKY.SK • 12 November 2015, 09:40 • 2 min
Nové japonské dopravné lietadlo MRJ úspešne uskutočnilo prvý let

TOKIO - Prvé japonské dopravné lietadlo za uplynulých 50 rokov dnes úspešne uskutočnilo svoj prvý let. Podľa agentúry Reuters ide o prelomový bod v ambíciách krajiny vybudovať konkurencieschopné civilné letectvo.

slovakia

left justify in out

Stroj s názvom Mitsubishi Regional Jet (MRJ) výrobcu Mitsubishi Aircraft Corporation s kapacitou 100 miest absolvoval jeden a pol hodinový okružný let z letiska v Nagoji so zámerom otestovať letové schopnosti pred jeho uvedením na trh.

 

Dvojmotorové prúdové lietadlo oficiálne uvedú do prevádzky v júni 2017, a to u najväčšieho domáceho prepravcu All Nippon Airways (ANA). Mitsubishi počíta s predajom vyše 2000 kusov tohto typu, ktorý je však ešte stále vo vývoji.
"Najväčšie regionálne aerolínie na svete si objednali 100 kusov tohto lietadla s opciou na ďalšiu stovku, takže MRJ spravilo dojem. Mitsubishi by mala teraz zabojovať o európskeho zákazníka," uviedol letecký expert Bernie Baldwin.
Spoločnosť Mitsubishi tvrdí, že MRJ spaľuje o pätinu menej paliva než lietadlá podobnej veľkosti, a to vďaka motorom novej generácie. Japonský výrobca plánuje šesť rozličných verzií tohto lietadla určeného na krátke vzdialenosti.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies