Nové eurofondy už majú systém riadenia finančných nástrojov

NETKY.SK • 8 Apríl 2015, 11:34 • 2 min
Nové eurofondy už majú systém riadenia finančných nástrojov

BRATISLAVA - Vláda v stredu schválila Systém riadenia finančných nástrojov financovaných z Kohézneho fondu, Európskeho fondu regionálneho rozvoja a Európskeho sociálneho fondu v programovom období 2014 - 2020.

slovakia

left justify in out

Uvedený systém riadenia vymedzuje pravidlá, postupy a úlohy pre orgány zúčastňujúce sa jednotlivých fáz implementácie finančných nástrojov financovaných z eurofondov a je záväzný počas celého obdobia implementácie finančných nástrojov. Dokument pripravilo ministerstvo financií, ktoré metodicky riadi, koordinuje a usmerňuje subjekty v oblasti systému riadenia finančných nástrojov. Do vykonávania finančných nástrojov sú zapojené napríklad riadiace orgány operačných programov na príslušných ministerstvách a monitorovacie výbory.


Implementáciu finančných nástrojov v novom programovom období eurofondov budú vykonávať Slovak Investment Holding (SIH) a Slovenská záručná a rozvojová banka (SZRB) Asset Management na základe zmlúv o financovaní s riadiacimi orgánmi. Do SIH bude podľa rozhodnutia vlády z decembra 2013 vyčlenená minimálna alokácia vo výške najmenej 3 % z každého operačného programu, s výnimkou programov o európskej územnej spolupráci a programu Technická pomoc. SIH je považovaný za fond fondov a SZRB Asset Management za jeho správcu.


Finančné nástroje sú opatrenia na podporu investícií, ktoré by mali byť životaschopné, ale nemajú zabezpečené dostatočné financovanie z trhových zdrojov. Takéto nástroje môžu mať podobu kapitálových alebo kvázi kapitálových investícií, úverov alebo záruk, či iných nástrojov na zdieľanie rizika a v prípade potreby sa môžu kombinovať s grantmi.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies