Nové dychvyrážajúce štatistiky z Filipín: Tajfún len v meste Tacloban zabil 4-tisíc ľudí!

NETKY.SK • 15 November 2013, 06:24 • 2 min
Nové dychvyrážajúce štatistiky z Filipín: Tajfún len v meste Tacloban zabil 4-tisíc ľudí!

MANILA/TACLOBAN - Počet obetí tajfúnu Haiyan len v zdevastovanom filipínskom pobrežnom meste Tacloban predstavuje 4000. Uviedla to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa údaje tamojšej radnice.

slovakia

left justify in out

Ide o takmer dvojnásobok počtu obetí tajfúnu, aký udala filipínska vláda pre celú krajinu. Číslo uvedené radnicou v Taclobane je prvým oficiálnym uznaním toho, že počet obetí značne prekročil odhady prezidenta Benigna Aquina. Ten predpovedal, že tajfún si v celej krajine vyžiadal 2000 až 2500 obetí.

Vo štvrtok sa objavili protichodné informácie o obetiach katastrofy a ich presný počet doposiaľ nebol jasný, poznamenáva agentúra AP. Oficiálny počet obetí zverejnený filipínskou vládou predstavoval 2357 osôb. Úrad pre koordináciu humanitárnych záležitostí OSN vo vyhlásení s odvolaním sa na filipínske ministerstvo sociálnych vecí a rozvoja však stanovil počet obetí tajfúnu na 4460.

Úrad civilnej ochrany v postihnutom regióne uviedol 3621 obetí, napísala agentúra DPA. Haiyan (na Filipínach nazývaný Yolanda) udrel na filipínsku pevninu na piatich rôznych miestach, pričom najviac postihol ostrovy Leyte a Samar. Filipínske úrady ešte pred jeho príchodom evakuovali z ohrozených oblastí takmer 800.000 obyvateľov. Najsilnejšie nárazy vetra dosiahli v piatok rýchlosť až 275 km/h a spôsobili na mori päť až šesť metrové vlny. 

Svojou intenzitou Haiyan prekonal aj tajfún Bopha, ktorý v roku 2012 zapríčinil na filipínskom ostrove Mindanao smrť približne 1800 ľuďom. Neoficiálne zdroje označujú Haiyan za najsilnejší zaznamenaný tropický cyklón, ktorý kedy zasiahol pevninu.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona