Nové drogy skúšajú aj Slováci: Nakupujú ich cez internet!

NETKY.SK • 26 Jún 2014, 11:01 • 2 min
Nové drogy skúšajú aj Slováci: Nakupujú ich cez internet!

BRATISLAVA - Tak, ako sa v posledných rokoch mení európska drogová scéna, mení sa aj situácia na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Zatiaľ čo užívanie klasických drog stagnuje, do popredia záujmu sa dostávajú nové drogy v podobe psychoaktívnych látok nazývané tiež dizajnérske drogy alebo smart drugs. Podľa Agentúry EÚ pre drogy (EMCDDA) vlani do systému včasného varovania pribudlo 81 drog, čím sa počet monitorovaných látok zvýšil na viac ako 350. Za posledné štyri roky sa objavilo takmer 250 látok.
      

"Sú to látky, ktoré majú psychoaktívny účinok. Zneužívajú sa ako nelegálne drogy. Svojimi účinkami napodobňujú nelegálne drogy a čiastočnou pozmenenou chemickou štruktúrou sú im podobné," uviedla Eleonóra Kara z oddelenia protidrogovej stratégie a prevencie drog Ministerstva zdravotníctva SR. Prieskumy ukázali, že nové drogy ohrozujú najviac skupinu 15- až 24-ročných. Nebezpečenstvo nových psychoaktívnych látok pritom spočíva najmä v tom, že nemožno predpokladať ich účinky. Podľa prieskumu Eurobarometer z roku 2011 s nimi majú skúsenosť vyše tri percentá mladých Slovákov.
      

Nové psychoaktívne látky (NPL), ktoré nie sú kontrolované podľa medzinárodného práva, sa často predávajú na trhu ako tzv. legal highs. Najčastejšie ide o syntetické drogy a legálne prichádzajú z Číny a Indie. V Európe sa následne spracúvajú, balia a predávajú. Patria sem fenetylamíny (stimulanty), tryptamíny (pôsobia ako psychoaktívne halucinogény), katinóny (stimulanty imitujúce účinky kokaínu) alebo piperazíny (stimulanty imitujúce účinky extázy), rovnako aj nespočetná skupina syntetických kanabinoidov navodzujúcich účinky marihuany. Medzi NPL patria aj látky rastlinného pôvodu, napríklad produkty zo šalvie, durmanu aj muškátového orieška.
      

Kľúčovú úlohu pri formovaní trhu s novými psychoaktívnymi látkami zohráva internet. V roku 2013 EMCDDA identifikovala približne 650 webových stránok predávajúcich tieto látky Európanom. Aj Slováci nakupujú nové drogy cez internet. Aj keď sa na Slovensku znížil počet webových stránok ponúkajúcich nové drogy, zvýšil sa ich predaj cez inzeráty na známych inzertných portáloch. V internetovom obchode je najdostupnejšou Salvia divinorum. Inzerenti najčastejšie komunikujú cez mail alebo Skype a ako spôsob doručenia zásielok uvádzajú nadnárodné špeditérske spoločnosti. Platby uskutočňujú prostredníctvom medzinárodných poskytovateľov platobných služieb.
      

Ako upozornil šéf Národnej protidrogovej jednotky Marian Geleta, súčasná legislatíva neposkytuje veľa možností, ako likvidovať nové drogy z čierneho trhu. Na slovenskej drogovej scéne im pritom patrí po marihuane a metamfetamíne tretie miesto. Najviac záchytov nových psychoaktívnych látok sa zaznamenáva v prihraničnom území s Maďarskom. "Je to veľmi dynamický vývoj," poukázal s tým, že tieto látky majú nepredpokladateľné následky. Upozornil, že užívatelia vôbec nevedia, čo obsahujú a aký môže byť ich vplyv na zdravie. 
      

Odborníkom trvá niekedy aj mesiace, kým zistia zloženie nových drog, priblížil Andrej Bolf z Kriminalisticko-expertízneho ústavu Policajného zboru. Chýbajúce informácie o nových drogách komplikujú situáciu aj lekárom, ktorí potom ratujú najmä experimentujúcu mládež. "Deti vedia mnohokrát o psychoaktívnych látkach viac než ja," skonštatoval lekár z bratislavskej Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou Jakub Gécz. Deti podľa jeho slov okrem klasických drog experimentujú najčastejšie s lysohlávkami, durmanom či muškátovým orieškom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona