Nové dôkazy naznačujú, že Tyranosaurus rex bol kanibal

NETKY.SK • 5 November 2015, 18:00 • 2 min
Nové dôkazy naznačujú, že Tyranosaurus rex bol kanibal

LOMA LINDA – Nový objav priniesol zatiaľ najlepšie dôkazy o teórii, že Tyranosaurus jedol aj jedince svojho druhu. Vedci spozorovali stopy ich zubov na kostiach rovnakých predátorov.

slovakia

left justify in out

Prvé dôkazy o tom, že tieto hrôzostrašné beštie nerobili žiadne výnimky ani pri ich vlastnom druhu, sa objavili pred piatimi rokmi. Na kostiach Tyranosaura objavili stopy zubov z doby a miesta, kde podľa vedcov neexistovali iné mäsožravé druhy dinosaurov, ktoré by boli dostatočne veľké na to, aby ich spôsobili.

Doktorandský študent Matthew McLain z Loma Linda University v Kalifornii prišiel s novými dôkazmi a vyzerá to tak, že presvedčil aj odborníkov. Na konferencii Americkej geologickej spoločnosti v Baltimore McLain oznámil nález kosti Tyranosaura vo wyomingu, na ktorej bolo množstvo "veľmi hlbokých rýh."

 



Tieto ryhy mohlo urobiť iba veľké zviera, ktoré trhá mäso z kostí podobným spôsobom ako človek pri kuracích kostiach. Väčšina z nich mohla byť dielom mnohých predátorov tej doby, ale jedna z nich vykazuje presvedčivé známky po zuboch Tyranosaura. Podľa McLainovej správy v tej dobe žili v tejto oblasti iba dva mäsožravé druhy, ktoré boli schopné zanechať takéto stopy zubov – Tyranosaurus rex a Nanotyrannus lancensis.

"Musel to byť Tyranosaurus," povedal McLain vo vyhlásení. "Nebolo tam nič iné, čo by malo tak veľké zuby." Treba však podotknúť, že stopy uhryznutia poukazujú na to, že zviera už bolo mŕtve, keď sa na ňom pohostil ďalší Tyranosaurus. Nedá sa teda s určitosťou tvrdiť, že by jeden Tyranosaurus zabil druhého, aby sa nasýtil.

McLain dúfa, že sa mu podarí vypočítať veľkosť zubov, ktoré ryhy spôsobili a dokázať tak, o ktorý konkrétny druh išlo. Paleontológovia totiž stále nemajú jednotný názor na to, či Nanotyrannus lancensis naozaj existoval alebo išlo len o mladé Tyranosaury.

Možno sa práve objavil námet na ďalšie pokračovanie Jurského parku, kde horda Tyranosaurov zje všetko čo uvidia. V dramatickom závere sa potom postavia proti sebe...




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies