Nové cryptojacking útoky zasiahli stovky počítačov

NETKY.SK • 8 Máj 2018, 13:00 • 2 min
Nové cryptojacking útoky zasiahli stovky počítačov

LOS ANGELES – Hackeri infikovali škodlivým softvérom stovky webových stránok, na ktorých je spustený systém správy obsahu Drupal, aby tak mohli ťažiť kryptomenu Monero.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Tento posledný incident odhalil Troy Mursch, bezpečnostný výskumník z webovej stránky Bad Packets Report. Mursch ešte v sobotu napísal, že viac ako 300 stránok bolo napadnutých hackermi, na ktoré nainštalovali softvér Coinhive. Ten im umožnil tajné ťaženie kryptomeny Monero a využíva pritom zraniteľnosť zastaraného systému správy obsahu Drupal.

 

img

 

"Cryptojacking", ako sa podobné útoky nazývajú, sa v posledných mesiacoch stal všeobecným problémom. V minulosti hackeri uprednostňovali ransom útoky, pri ktorých zašifrovali dáta obetí a požadovali od nich výkupné v Bitcoinoch alebo inej kryptomene, aby im ich údaje dešifrovali. Trend sa však zmenil aj v tejto sfére a hackeri teraz čoraz viac infikujú webové stránky škodlivým softvérom, ktorý využíva počítače návštevníkov na ťaženie kryptomien pre útočníkov.

 

"Cryptojacking je problém, keďže Coinhive a rôzny škodlivé softvéry sú vytvorené pomocou JavaScriptu," povedal Mursch. "Každý moderný prehliadač a zariadenie dokážu spúšťať JavaScript, takže v podstate každý môže ťažiť kryptomeny a bohužiaľ Coinhive sa opakovane zneužíva na tieto účely. V tomto konkrétnom prípade by mali používatelia čo najskôr aktualizovať svoj systém Drupal."

 

img

 

Medzi infikované webové stránky patrí aj zoologická záhrada v San Diegu, Národná rada pre pracovné vzťahy, mesto Marion, Ohio, Univerzita v Aleppo, Ringlingova škola umenia a dizajnu a vláda v mexickom meste Chihuahua. Úplný zoznam infikovaných stránok nájdete v tomto dokumente.

 

Návštevníci infikovaných webových stránok si ani nemusia všimnúť, že ich počítače sa používajú na ťaženie kryptomien pre hackerov. Takéto ťaženie však spomaľuje počítače obetí a môžu spôsobiť opotrebenie procesorov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Tomáš Tóth
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies