Nové americké sankcie môžu mať negatívny dopad nie len na Rusko, ale aj na finančné trhy

NETKY.SK • 3 August 2018, 10:30 • 2 min
Nové americké sankcie môžu mať negatívny dopad nie len na Rusko, ale aj na finančné trhy

MOSKVA - Navrhnuté sankcie by mohli mať negatívny vplyv na Američanov a svetovú ekonomiku v celom, povedal politológ-amerikanológ Dmitrij Drobnitsky.

slovakia

left justify in out

V americkom kongrese bol nedávno predstavený zákon nových sankciách voči Rusku. Podľa spoluautora dokumentu senátora Lindsey Grahama, sú navrhované opatrenia "najprísnejšie zo všetkých už prijatých opatrení." Zákonodarcovia majú v úmysle výrazne rozšíriť zoznam občanov a podnikov, proti ktorým budú prijaté obmedzenia a taktiež chcú zakázať Američanom kupovať ruský urán a investovať do energetického sektora. Najkontroverznejším bodom je však zákaz akýchkoľvek transakcií s ruským dlhovými obligáciami. Odborníci varujú, že prijatie takéhoto zákona bude mať negatívny vplyv na celú globálnu ekonomiku a samotné Spojené štáty.

 

"Takýto návrh zákona môže byť prijatý vzhľadom na to, že súčasné zloženie Kongresu je buď za sankcie alebo si myslia, že ich prijatím sa nič zlé nestane. Domnievam sa, že tento návrh bude ešte posudzovaný ministerstvom financií (USA) pretože akýkoľvek pokus obmedziť, napríklad obchodovanie s obligáciami môže mať negatívny vplyv na svetovú ekonomiku a aj negatívny dopad na život Američanov." povedal Drobnitsky.

 

"Sankčný "tik" v Kongrese je a nikam nezmizol," dodal expert. "Naposledy boli kategoricky proti ohraničeniam, vrátane amerického ministerstva financií, ktoré vyhlásilo, že takéto kroky by mohli destabilizovať celý finančný trh a zasiahli by zahraničných investorov. Nie je známe, aký by to malo vplyv na rubeľ a finančné trhy, ale už v minulosti bolo poukázané na to, že tieto opatrenia poškodia globálny obchod.“ povedal riaditeľ  Rooseveltovej nadácie pre štúdium Spojených štátov pri Lomonosovej univerzite, Jurij Rogulyov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
KAratina New
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies