Novak: Kritika plánu na rozšírenie plynovodu Nord Stream je v EÚ spolitizovaná

NETKY.SK • 3 December 2015, 12:22 • 2 min
Novak: Kritika plánu na rozšírenie plynovodu Nord Stream je v EÚ spolitizovaná

MOSKVA - Kritika plánu na rozšírenie kapacity plynovodu Nord Stream (Severný prúd), ktorým Rusko prepravuje plyn do Nemecka, je v Európskej únii (EÚ) spolitizovaná. Citovala dnes ruská agentúra Ria ministra energetiky Ruskej federácie Alexandra Novaka. Informáciu prevzala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Podľa Novaka rozhodnutie o projekte Nord Stream 2 by malo vychádzať z existujúcich zákonoch. Desať členských štátoch EÚ, vrátane Slovenska, v novembri v liste adresovanom Európskej komisii (EK) upozornilo Brusel, že rozšírenie plynovodu Nord Stream do Nemecka je v rozpore so záujmami EÚ a môže zhoršiť situáciu na Ukrajine.

 

Konzorcium západoeurópskych spoločností pritom v septembri podpísalo s ruským štátnym energetickým gigantom Gazprom dohodu o rozšírení plynovodu Nord Stream, ktorý obchádza Ukrajinu. Nielen Ukrajina, ale aj Slovensko tak prídu o príjmy z tranzitu plynu. Bulharsko, Česká republika, Estónsko, Grécko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Poľsko, Rumunsko a Slovensko preto žiadajú EK o dôkladné preskúmanie projektu a chcú o ňom diskutovať na decembrovom summite EÚ.

 

Prvú vetvu Severného prúdu uviedli do prevádzky v novembri 2011 a druhú v októbri o rok neskôr. Plynovod medzi Ruskom a Nemeckom po dne mora stál 7,4 miliardy eur. Dopravuje sa ním ročne 55 miliárd kubických metrov zemného plynu. Konzorcium Nord Stream si nechalo vypracovať štúdiu o realizovateľnosti výstavby tretieho a štvrtého potrubia už v roku 2012. V polovici júna tohto roka Gazprom, väčšinový podielnik konzorcia, oznámil, že projekt chce realizovať spolu s koncernami BASF, E.ON, britsko-holandským koncernom Shell a rakúskym OMV.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies