Novak Djokovič o Sýrii: Vojna nemá víťazov

NETKY.SK • 2 September 2013, 15:30 • 2 min
Novak Djokovič o Sýrii: Vojna nemá víťazov

NEW YORK - Svetová tenisová jednotka je proti akémukoľvek druhu násilia a použitiu zbraní. Preto odsudzuje aj plánovaný vojenský útok Spojených štátov amerických v Sýrii. Novak Djokovič to vyhlásil po postupe do osemfinále dvojhry na záverečnom grandslamovom turnaji roka v New Yorku.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

“Mám s vojnou osobnú skúsenosť a aj preto to hovorím. Vojna nemá víťazov a neprinesie nikomu nič dobré. Je to tá najhoršia vec, ktorú ľudia vymysleli,” komentoval Djokovič pred americkými médiami. 

Belehradský rodák mal 12 rokov, keď vojská NATO bombardovali srbskú metropolu. Spomína si na to, ako trénoval na vonkajších kurtoch a nad jeho hlavou hrmotili vojenské lietadlá. Vtedy si ešte neuvedomoval, čo sa deje. S detským rozumom sa skôr tešil tomu, že nemusí ísť do školy a môže hrať tenis. 

“Po týždni či dvoch sme si tie lietadlá už aj prestali všímať a sústredili sa na tenisové tréningy. Bol som rád, že si môžem zahrať do sýtosti a proti tomu, čo sa deje, som nemohol zasiahnuť,” vrátil sa v spomienkach Djokovič. 

Šesťnásobný grandslamový šampión je šťastný, že 78-dňové obdobie bombardovania Belehradu prežil bez ujmy a považuje to za veľkú životnú skúsenosť. “Urobilo to z nás silnejších ľudí, ale najradšej by som túto spomienku vymazal zo svojho života,” podotkol. 

Podobnú skúsenosť má z toho obdobia aj bývalá ženská jednotka Ana Ivanovičová. Dokonca si spomína na to, ako v tom čase naháňala loptičku v starom bazéne, z ktorého predtým vypustili vodu. 

“Bazén bolo v tom čase náročné vykurovať, tak sme si v jeho vnútri urobili dva tenisové kurty. Pamätám si, že sme vtedy nemohli krať krížne údery, len tie po čiare,” zaspomínala si 15. hráčka rebríčka WTA, ktorú v osemfinále US Open čakala svetová dvojka Viktoria Azarenková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona