Nováčik z Prešova chce stavať na bojovnosti a kolektíve

NETKY.SK • 13 Júl 2016, 15:35 • 2 min
Nováčik z Prešova chce stavať na bojovnosti a kolektíve

PREŠOV - Futbalisti 1. FC Tatran Prešov triumfovali v konečnom účtovaní Doxxbet ligy 2015/2016 a po troch sezónach účinkovania v druholigovej spoločnosti postúpili medzi slovenskú elitu. Šarišania naposledy predtým účinkovali v najvyššej domácej súťaži v ročníku 2012/2013, v sobotu večer 16. júla od 19.00 h začnú duelom 1. kola v Ružomberku s MFK fortunaligové pôsobenie. Prešovský nováčik nemá dlhodobý cieľ.

slovakia

left justify in out

"Vždy treba vyhrať najbližší zápas. Keď poviete, že sa chcete zachrániť, budú o vás hovoriť, že nemáte ambície. Keď sa vyslovíte, že chcete majstrovský titul, asi si o vás niečo pomyslia. Ja týmto chlapcom verím. Vybojovali pre seba aj pre ľudí najvyššiu súťaž a treba dúfať, že v nej zostanú čo najdlhšie," uviedol na stredajšej predsezónnej tlačovej konferencii tréner 1. FC Tatran Stanislav Varga. Bývalý 54-násobný slovenský reprezentant zažil pozíciu nováčika počas aktívnej hráčskej kariéry len jediný raz. "Bolo to v anglickom Sunderlande, no či sa nejaké skúsenosti dajú preniesť, na to je ťažké jednoznačne odpovedať," doplnil rodák z Lipian.


Keďže druholigová súťaž sa skončila neskôr ako Fortuna liga, mali Prešovčania v porovnaní so súpermi kratšiu prípravu. "Trvala tri či štyri týždne, ale bola o to intenzívnejšia. Ja som s ňou spokojný, dúfam, že aj hráči," poznamenal S. Varga. Jeho zverenci v rámci prípravy odohrali päť stretnutí v Česku: raz vyhrali (Příbram 3:0), raz hrali nerozhodne (Hradec Králové 1:1, následne 2:3 v rozstrele z 11 m) a trikrát prehrali (Mladá Boleslav 0:5, Jablonec 0:3, Slavia Praha 0:3). "Chlapci ihneď zaregistrovali iný ´level´ v rýchlosti, nasadení, dôraze pred našou bránkou, než na aký boli zvyknutí v druhej lige. Prišli aj na to, že chyby v obrane títo súperi, čo prídu, už budú trestať oveľa viac, než tomu bolo v ostatných troch sezónach."


Po "výjazde" v ČR odohrali futbalisti 1. FC Tatran Prešov ešte dva zápasy: 6. júla zdolali maďarský Diósgyör 1:0 gólom Martina Ľuberdu a v sobotu 9. 7. zvíťazili nad treťoligovým klubom MFK Vranov nad Topľou 3:1, keď sa strelecky presadili Peter Katona, Dávid Leško a Hector Tubonemi.


V kádri Prešova nenastali nejaké prevratné zmeny. Pokiaľ ide o odchody, na podmienkach nových zmlúv sa vedenie "zeleno-bielych" nedohodlo s trojicou Pavol Cicman, Viliam Macko a Lukáš Hruška, ktorá tak v najstaršom slovenskom klube definitívne skončila. Prví dvaja menovaní si hľadajú nový angažmán, Hrušku oslovil bývalý kouč 1. FC Tatran Jozef Kostelník, dnes už lodivod druholigovej Skalice a prešovský odchovanec súhlasil s jeho ponukou.


Späť do šarišského klubu sa vrátil po šiestich mesiacoch účinkovania v FK Senica Dávid Leško, pribudli aj Erik Streňo z FK Poprad, Lukáš Kubus z poľského druholigového tímu Wisla Plock, Emil Haladej z dorastu, Jakub Straka z dorastu MFK Zemplín Michalovce a do bránky z pozície voľného hráča Pavol Penksa, ktorý naposledy účinkoval v českom tíme II. ligy MFK Frýdek-Místek. "Dúfam, že sa v našich radoch nájde strelec, respektíve verím v jeho návrat v osobe Dávida Leška," poznamenal 43-ročný tréner Stanislav Varga a načrtol myšlienku ďalších príchodov do mužstva:

 

"Do konca týždňa by sa nám mohlo ešte niečo podariť zrealizovať, ale konkrétnejší v tejto chvíli nemôžem byť." Priznal, že by si vedel predstaviť aj niečo navyše na aktuálnej súpiske. "Rozpočet vás vyššie nepustí." V súvislosti s brankárom Pavlom Penksom ešte nie je všetko definitívne, Šarišania vraj s ním rátajú na sto percent a je to vraj už iba otázka dotiahnutia tradičných "papierovačiek".

 

Na otázku, kto by mohol byť po Penksovom príchode jednotkou medzi žrďami, Varga skonštatoval: "Chcem, aby sa o túto pozíciu zdravo pobili, a to všetci. Mne je to jedno, kto bude mať najlepšiu formu, ten bude číslo jeden."


S kádrom ako takým vyslovil prešovský tréner spokojnosť. Za príklad dáva vystúpenie Islanďanov na nedávnych majstrovstvách Európy, ako aj nečakaného anglického ligového šampióna Leicestru City. "Tiež varili z toho, čo mali a pozrite sa, čo urobil dobrý kolektív a bojovnosť na každom poste."


Kapitán Patrik Jacko zdôraznil, že celá kabína je plná očakávania. "Netreba sa veľmi pozerať dopredu, lebo potom sa nesústredíte na to, čo príde najbližšie a to je konkrétny zápas, v ktorom chcete byť úspešní. Nech je nám za cieľ dobrá hra, bojovnosť, po ktorých by mali prísť aj výsledky,“ uviedol P. Jacko.


Prešovčania si zahrajú Fortuna ligu na svojom ihrisku iba pol roka, potom budú hrávať domáce zápasy v Poprade. Dôvodom je výstavba nového štadióna, ktorá by sa mala začať v máji 2017 a mala by trvať 1,5 až 2 roky. "Nie sme ešte s Podtatrancami definitívne dohodnutí, no snažíme sa o to, lebo tamojší štadión je pre nás najvhodnejší a najprístupnejší," poznamenal generálny manažér 1. FC Tatran Prešov Marek Trávniček. Táto téma bola na niektorých ostatných zastupiteľstvách Mestského zastupiteľstva v Prešove poriadne horúca, no napokon sa našla väčšina poslancov, ktorí zodvihli ruku za postavenie nového štadióna.

Káder A-mužstva 1. FC Tatran Prešov:
Brankári: Jozef Talian, Denis Barát, Maroš Ferenc, Pavol Penksa


Obrancovia: Patrik Jacko, Ján Dzurík, Jozef Bujňák, Martin Ľuberda, Richard Kačala, Miroslav Petko, Emil Haladej, Jakub Bartek


Stredopoliari: Dominik Jacko, Lukáš Micherda, Martin Dupkala, Dávid Keresteš, Peter Katona, Dávid Leško, Slavomír Kraľovič, Jakub Straka, Erik Streňo


Útočníci: Hector Tamunoibiton Tubonemi, Lukáš Kubus

Zmeny v kádri:


Odchody: Pavol Cicman (hľadá si angažmán), Viliam Macko (hľadá si angažmán), Lukáš Hruška (MFK Skalica)

Príchody: Dávid Leško (FK Senica), Erik Streňo (FK Poprad), Lukáš Kubus (Wisla Plock/Poľ.), Emil Haladej (z vlastného dorastu), Jakub Straka (MFK Zemplín Michalovce - dorast), Pavol Penksa (voľný hráč)

Realizačný tím:
Tréner: Stanislav Varga
Asistent trénera: Ján Karaffa
Tréner brankárov: Maroš Ferenc
Vedúci mužstva: Jozef Vaňo
Lekári: Július Svätojánsky, Peter Cvengroš
Masér: Vladislav Šarišský
Fyzioterapeut: Jozef Štieber


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies