Nováčik Rác sa teší na premiéru: Je to pre mňa veľký skok

NETKY.SK • 5 November 2014, 13:33 • 2 min
Nováčik Rác sa teší na premiéru: Je to pre mňa veľký skok

BRATISLAVA - Vlani ešte brázdil klziská druhej najvyššej českej súťaže a pre väčšinu slovenských hokejových fanúšikov bol veľkou neznámou, no s Olomoucom sa mu podarilo postúpiť do extraligy a pre Romana Ráca sa všetko zmenilo.

slovakia

left justify in out

Dvadsaťtriročný útočník patrí v prebiehajúcej sezóne medzi najproduktívnejších hráčov ligy a vďaka dobrým výkonom si vypýtal aj pozvánku do reprezentácie.
     

Rác absolvuje premiéru v najcennejšom drese na nadchádzajúcom Nemeckom pohári, ktorý sa koná od 7. do 9. novembra v Mníchove. "Veľmi sa na to teším, je to pre mňa veľký skok. Nečakal som to, dúfam, že si to tu užijem. O nominácii som sa dozvedel cez e-mail, ale sledoval som to aj na internete," uviedol na reprezentačnom sústredení: "Som v očakávaní, čo to prinesie, zase to bude o nejaký stupienok vyššie. Hlavne sa z toho nesmiem 'zblázniť'. Musím byť psychicky v pohode, hrať to čo viem a myslím si, že potom to bude dobré. Budem rád, ak budú s mojimi výkonmi spokojní tréneri a ak uhráme nejaký dobrý tímový výsledok. Ak by som dal aj gól, bol by to bonus. Z klubu som si priniesol dobrú formu, takže po tejto stránke je to pohoda." 

      

Technicky zdatný krídelník začal s hokejom ako šesťročný v Dukle Trenčín, v roku 2008 zamieril do Olomouca a v jeho drese pôsobí až doteraz. Prvé skúsenosti v A-tíme zbieral v sezóne 2009/10, od roku 2013 je už jeho stálou súčasťou a momentálne aj jedným z ťahúňov mužstva. V 16 zápasoch strelil štyri góly, pridal 14 asistencií a s 18 bodmi figuruje na 10. priečke v tabuľke produktivity extraligy. Už vlani Olomoucu pomohol k postupu do najvyššej súťaže po dlhých 17 rokoch. "V klube panuje veľká eufória, máme skoro každý zápas vypredané, keď nie, aj tak je na štadióne okolo 5000 divákov. Veľmi si to užívame. Darí sa aj mne. Niekedy sa nad tým tak pozastavím, že či je to vôbec pravda. Som za to veľmi rád a dúfam, že môžem dokázať ešte viac. V poslednom období je to pre mňa veľký skok. Aj ten mediálny záujem sa veľmi zvýšil. Užívam si to a musím to ustáť," uviedol Rác.
     

K premiérovej nominácii do národného tímu mu gratulovali aj v klube: "Všetci boli radi, keďže dlho nebol nikto v reprezentácii. Teraz vlastne prišiel Peter Zuzin, ktorý bol v národnom tíme minulý rok. Myslím si, že sú všetci spokojní a aj takáto reprezentácia nášho mužstva je super." V Olomouci pôsobia aj ďalší štyria slovenskí legionári s reprezentačnými skúsenosťami, ktorí Rácovi pred premiérou odovzdali cenné rady. "Rozprával som sa s Petrom Zuzinom a aj s Martinom Cibákom. Hovorili, že si to mám hlavne užiť, nemám byť ustrašený a mám hrať to čo viem," dodal Rác, medzi ktorého najväčšie hokejové vzory patria Pavel Bure a Marián Gáborík.
     

Tréner Vladimír Vůjtek videl Ráca naživo síce iba raz, ale hneď ho presvedčil o svojich kvalitách. "Bohužiaľ iba raz, pretože, druhýkrát keď som tam bol, tak bol chorý. Zaujal ma tým, že sa dokázal presadiť v českej lige. Je v prvej desiatke kanadského bodovania. Je to technický hráč a keď som ho videl, štýlom hry mi pripomínal Martina Réwaya. Teraz je otázka, ako sa presadí na medzinárodnom poli," charakterizoval nováčika šéftréner. "Myslím si, že to prirovnanie s Réwayom celkom sedí. Výšku máme podobnú a obaja radi hráme s pukom," doplnil Rác.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona