Nová výstava v Ponitrianskom múzeu prepojí šperkárske a výtvarné umenie

NETKY.SK • 20 Apríl 2023, 16:30 • 2 min
Nová výstava v Ponitrianskom múzeu prepojí šperkárske a výtvarné umenie

NITRA - Spojenie výtvarného a šperkárskeho umenia ponúkne nová výstava, ktorú pripravuje Ponitrianske múzeum v Nitre. Expozícia s názvom Nadštandardné šperky tam bude sprístupnená od 21. apríla do 5. júla.

slovakia

left justify in out

Ako informovalo múzeum, výstava vznikla prepojením tvorby výtvarníka Jozefa Absolona a šperkára Pavla Francúza. "Obaja umelci žijú v Nitre. Tvorbu Pavla Francúza ovplyvnilo šermovanie v klube historického šermu Arwen, keď sa začal zaoberať historickými šperkami. V dnešnej dobe sa venuje predovšetkým výrobe replík podľa archeologických nálezov. Časť vystavených šperkov vznikla práve na základe predlohy autorských prác výtvarníka Jozefa Absolona," uviedli organizátori.

 

Ako doplnili, tvorba Absolona je nadčasová. "Po počiatočnom hľadaní pôsobil dlhší čas ako pedagóg. V súčasnosti vytvára rôzne projekty, ktoré bezprostredne súvisia s výtvarným umením," doplnilo Ponitrianske múzeum.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies