NOVA: Všetci sudcovia by mali mať previerku na stupeň prísne tajné

NETKY.SK • 28 Máj 2014, 12:01 • 2 min
NOVA: Všetci sudcovia by mali mať previerku na stupeň prísne tajné

BRATISLAVA - Katastrofálny stav justície, ktorej dôveryhodnosť je najnižšia v histórii, novela Ústavy SR z dielne Smeru-SD a KDH nevyrieši.

slovakia

left justify in out

Tvrdia to predstavitelia hnutia NOVA, ktorí v rámci štvrtkovej (29.5.) rozpravy navrhnú opatrenie vyraďujúce zo systému raz a navždy sudcov s problémami s korupciou a s kontaktmi na podsvetie. Tento proces chcú dosiahnuť prostredníctvom povinných bezpečnostných previerok Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) na najvyšší stupeň prísne tajné.
      

"Sudcovia by mali mať povinnosť preukázať nielen odbornú spôsobilosť, ale aj svoj charakter. Ten je podľa nás pre výkon funkcie ešte dôležitejší, ako len samotná znalosť zákonov," vysvetlil líder NOVA Daniel Lipšic. K novele Ústavy SR preto predloží pozmeňujúci návrh, podľa ktorého by mali všetci sudcovia do troch rokov požiadať NBÚ o previerku na stupeň prísne tajné. V prípade, že ju nedostanú, budú sa môcť odvolať na príslušný parlamentný výbor (pre preskúmavanie rozhodnutí NBÚ) a ak ani tam neuspejú, rozhodnutie o neudelení previerky budú môcť napadnúť na Najvyššom súde SR. Nepožiadanie o previerku alebo jej neudelenie bude podľa návrhu hnutia NOVA znamenať zánik funkcie sudcu.
      

"Na jednej strane takto dokážeme zo systému vyradiť bezcharakterných sudcov a na strane druhej každému, kto nedostane previerku, dávame dostatočný priestor na prípadné odvolanie, aby nemal pocit, že o ňom rozhodol niekto svojvoľne, tak ako to teraz navrhujú kolegovia zo Smeru-SD a KDH v prípade previerok, ktoré má robiť Súdna rada," dodal Lipšic.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona