Nová vláda je míľnikom pre Irak

NETKY.SK • 9 September 2014, 15:57 • 2 min
Nová vláda je míľnikom pre Irak

WASHINGTON - Spojené štáty privítali vznik novej vlády v Iraku ako významný míľnik a kľúčový krok smerom k porazeniu militantnej skupiny Islamský štát.

slovakia

left justify in out

Minister zahraničia John Kerry uviedol, že kabinet irackého premiéra Hajdara al-Abádího má "potenciál zjednotiť všetky diverzné iracké komunity". Najvyššie posty si v Iraku rozdelili šiiti, sunniti i Kurdi. Al-Abádímu telefonicky zagratuloval aj prezident Barack Obama. Al-Abádí si získal podporu USA aj Iránu po výzve irackým politickým lídrom, aby ukončili svoje spory, ktoré umožnili militantom zo skupiny Islamský štát obsadiť tretinu Iraku. Džihádisti kontrolujú rozsiahle oblasti Iraku aj Sýrie a v júni vyhlásili vznik "kalifátu". Kerry odcestuje tento týždeň do Saudskej Arábie v rámci úsilia vybudovať koalíciu, ktorá by postupujúcim extrémistom čelila.

 

Iracký parlament v pondelok schválil novú vládu premiéra al-Abádího. Ministrov vnútra ani obrany zatiaľ neurčili, stať by sa tak podľa al-Abádího malo do týždňa. Post ministra zahraničia bude zastávať bývalý premiér Ibrahím Džafárí, viceprezidentmi sa stali šiitský expremiér Núrí al-Málikí a jeho dvaja politickí rivali: šiitský expremiér Ijád Alláví a sunnitský politik Usáma al-Nudžaifí, bývalý predseda parlamentu. Vicepremiérmi budú Kurd, sunnita a šiit. Prezident Fuád Masúm poveril al-Abádího vytvorením vlády v auguste potom, čo expremiér al-Málikí nakoniec ustúpil tlaku v rámci krajiny i zo zahraničia a vzdal sa svojej funkcie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies