Nová veľká ruská ofenzíva na Ukrajine sa už začala v Luhanskej oblasti.

NETKY.SK • 9 Február 2023, 10:33 • 2 min
Nová veľká ruská ofenzíva na Ukrajine sa už začala v Luhanskej oblasti.

Washington/Kyjev - Ruské sily znovu prevzali iniciatívu na Ukrajine a spustili novú veľkú ofenzívu v Luhanskej oblasti na východe. Vo štvrtok to uviedla vo svojej aktuálnej správe americká expertná skupina Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

slovakia

left justify in out

TASR prevzala informácie z portálu britského denníka The Guardian. Nasadenie dôležitých zložiek najmenej troch ruských divízií do útočných operácií v tejto oblasti naznačuje, že ruská ofenzíva sa už začalaZatiaľ však nedosahuje výrazné úspechy a ukrajinská obrana jej dokáže vzdorovať, napísal ISW. Tempo ruských operácií popri línii Svatove-Kreminna na západe Luhanskej oblasti sa "za posledný týždeň výrazne zvýšilo", uviedol ISW. Expertná skupina s odvolaním sa na ruské zdroje uviedla, že ruské sily počas útokov dosahujú nepatrné zisky pozdĺž hranice Charkovskej a Luhanskej oblasti, predovšetkým severozápadne od mesta Svatove neďaleko Kupianska a západne od mesta Kreminna. Ukrajina tento týždeň oznámila, že ruské sily sa pokúšajú bojmi udržať ukrajinské jednotky vo východnom regióne Donbas. Moskva tam zároveň zhromaždila ďalších vojakov na ofenzívu očakávanú v nasledujúcich týždňoch, zrejme zameranú na Luhanskú oblasť. Intenzívne boje už týždne prebiehajú okolo mesta Bachmut a v neďalekých mestách Soledar a Vuhledar, ktoré sa všetky nachádzajú v Doneckej oblasti, pripomína Guardian.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona