Nová Tsíprasova vláda získala dôveru parlamentu

NETKY.SK • 11 Február 2015, 08:29 • 2 min
Nová Tsíprasova vláda získala dôveru parlamentu

ATÉNY - Grécky parlament vyslovil v stredu tesne po polnoci dôveru novej koaličnej vláde premiéra Aléxisa Tsíprasa, ktorého strana SYRIZA vyhrala januárové predčasné voľby so sľubom ukončiť úsporné opatrenia.

slovakia

left justify in out

Tsíprasova vláda dostala podporu od 162 poslancov v 300-člennom parlamente. Proti vysloveniu dôvery hlasovalo 137 poslancov, jeden bol neprítomný. Hlasovanie o dôvere sa uskutočnilo tesne pred stretnutím ministrov financií z členských krajín eurozóny s ich novým gréckym kolegom Jánisom Varoufákisom. Ten by im mal predložiť svoje predstavy ďalšieho prístupu Atén ku gréckemu dlhu a jeho splácaniu.

 

Tsíprasova Koalícia radikálnej ľavice (SYRIZA) má v 300-člennom pléne 149 kresiel. Väčšinu získala spojením s národno-konzervatívnou a protiprisťahovaleckou stranou Nezávislí Gréci (ANEL) disponujúcou 13 poslancami. Druhým najsilnejším subjektom je so 76 kreslami stredopravicová Nová demokracia (ND) na čele s bývalým premiérom Antónisom Samarásom, za ktorou nasleduje ultrapravicový Zlatý úsvit so 17 kreslami. Rovnaký počet získala i streoľavicová strana Rieka (To Potámi), zatiaľ čo zoznam s tesným odstupom uzatvárajú komunisti a socialisti. 

 

Grécko sa chce s eurozónou dohodnúť na nových podmienkach splácania verejného dlhu. Súčasťou nového programu má byť rušenie veľkej časti úsporných opatrení, ku ktorým sa Atény zaviazali v rámci existujúcej úverovej dohody s Európskou úniou a Medzinárodným menovým fondom. Členské štáty eurozóny na čele s Nemeckom však v otázke rozpočtových škrtov a hospodárskych reforiem ústupky Grécku odmietajú. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies