Nová technika dokáže na mieste určiť mužské a ženské odtlačky prstov

NETKY.SK • 30 November 2015, 13:00 • 2 min
Nová technika dokáže na mieste určiť mužské a ženské odtlačky prstov

NEW YORK – Jednoduchý test vykonaný na mieste činu môže forenzným technikom pomôcť určiť, či odtlačok prsta patrí žene alebo mužovi.

slovakia

left justify in out

Test je založený na určitých aminokyselinách, ktoré sú prítomné v odtlačkoch prstov. Úroveň týchto aminokyselín v pote žien je dvojnásobne vyššia v porovnaní s mužmi.

"Odtlačky prstov boli zaznamenávané ako obrázky vyše 100 rokov," povedal forenzný vedec Jan Halámek zo Štátnej univerzity v New Yorku a zároveň aj jeden z autorov štúdie. "Jediné významné zlepšenie v posledných rokoch priniesli databázy a softvér, vďaka čomu je vyhľadávanie zhody rýchlejšie."

Halámek a jeho kolegovia testovali odtlačky prstov na kľučke, laminátovej ploche, kompozitnom povrchu lavičky a na monitore počítača. Vedci zistili, že bez ohľadu na typ povrchu je možné určiť, či odtlačok patrí žene alebo mužovi, vďaka rôznym úrovniam zvyškových aminokyselín.

"Táto správa bola publikovaná v časopise Analytical Chemistry. Do štúdie však bolo zahrnutých len niekoľko odtlačkov prstov a bolo by potrebné testovať väčšiu vzorku, aby boli výsledky štatisticky významné," povedal Dr. Halámek.

On a jeho kolegovia vyvíjajú ďalšie testy odtlačkov prstov, ktoré sú založené na proteínových ukazovateľoch nájdených vo vzorkách krvi. "Chceme vytvoriť veľmi jednoduchú sústavu, ktorá na mieste dokáže určiť, či bola osoba mladá alebo stará, muž alebo žena a ich etnický pôvod," povedal Dr. Halámek.

Zároveň však varoval, že tieto testy nemôžu nahradiť testy DNA, ktoré sú spoľahlivé, ale aj časovo náročné a drahé.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies