Nová talianska vláda zložila v Ríme ústavou predpísanú prísahu

NETKY.SK • 13 December 2016, 07:05 • 2 min
Nová talianska vláda zložila v Ríme ústavou predpísanú prísahu

RÍM- Taliansko má po piatich dňoch od rezignácie premiéra Mattea Renziho novú vládu. Doterajší minister zahraničných vecí Paolo Gentiloni prezentoval dnes sťaby premiér v Ríme zloženie celkove 66. povojnovej vlády Talianska, ktorá bude mať 19 ministrov vrátane jedenástich členov niekdajšieho Renziho kabinetu.

slovakia

left justify in out

Všetci zložili včera večer v talianskej metropole ústavou predpísanú prísahu a v utorok ich čaká parlamentné hlasovanie o dôvere.

 

Ministerstvo zahraničných vecí povedie doterajší šéf rezortu vnútra Angelino Alfano (46), predseda koaličnej strany Nový pravý stred (NCD).

 

Novým ministrom vnútra bude nominant Demokratickej strany (PD) Marco Minniti (60).

 

Ministrom hospodárstva a financií zostáva Pier Carlo Padoan (66), ktorý patril aj medzi favoritov na post premiéra. Rezort spravodlivosti bude naďalej riadiť Andrea Orlando a rezort obrany Roberta Pinottiová. Členmi talianskej vlády zostávajú aj minister priemyslu Carlo Calenda a minister pôdohospodárstva Maurizio Martina, či šéfovia rezortov životného prostredia, dopravy a kultúry, Gianluca Galletti, Graziano Delrio a Dario Franceschini.

 

Novou ministerkou pre vzťahy s parlamentom bude skúsená sociálna demokratka Anna Finocchiarová (60).

 

Doterajšia ministerka pre reformy Maria Elena Boschiová (35), vnímaná ako iniciátorka reformy ústavy odmietnutej v plebiscite osudnom pre Mattea Renziho, zostane v kabinete ako štátna tajomníčka v úrade vlády.

 

Taliansky prezident Sergio Mattarella poveril Gentiloniho zostavením novej vlády v nedeľu po tom, ako sa minulý týždeň vzdal funkcie premiéra Matteo Renzi, pretože voliči v referende 4. decembra odmietli jeho vládou navrhovanú reformu ústavy.

 

Opozičné strany požadujú predčasné parlamentné voľby.

 

Hlava štátu by však privítala, aby parlament najskôr schválil reformu volebnej legislatívy a zladil pravidlá pre voľby do Poslaneckej snemovne, respektíve Senátu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies