NOVA: Svoje každodenné malé Novembre si musíme vybojovať sami

NETKY.SK • 17 November 2014, 16:44 • 2 min
NOVA: Svoje každodenné malé Novembre si musíme vybojovať sami

BRATISLAVA - Aj dnes máme za čo bojovať. Akútne hrozby pre našu slobodu, žiaľ, neubúdajú. Pri príležitosti 25. výročia Nežnej revolúcie to konštatovala politická strana NOVA.

slovakia

left justify in out

V dnešnom vyhlásení upozornila na to, že hrozby prichádzajú zo zahraničia aj z vnútra. Za jednu z nich považuje "slobodu potláčajúci Putinov režim, ktorý oživil imperiálne chute Ruska, ktoré sa nebezpečne dotýkajú celej strednej Európy".
     

Na Slovensku zase podľa strany "systematicky upevňuje moc malá skupina oligarchov, drancujúca našu krajinu, kupujúca si politický vplyv a zneužívajúca bezpečnostné inštitúcie na svoje „podnikanie“ aj na vybavovanie si účtov so svojimi oponentmi". Všetci tí, ktorí tieto hrozby šíria, sa pritom spoliehajú na apatiu a rezignáciu ľudí, upozornila.
     

"Ale tých 25 rokov nám dalo aj silnú lekciu, že ak nerezignujeme a nemlčíme, nakoniec vyhráme. Aj dnes je teda čas neskloniť hlavu a nemlčať. Ak chceme žiť v slobode my a ak chceme, aby v slobode žili aj naše deti, nemáme na výber. Svoje malé každodenné „Novembre“ si musíme vybojovať my sami," uviedla dnes strana v tlačovom vyhlásení.
     

NOVA pripomenula, že 25 rokov po novembri 1989 je pre Slovensko najdlhším neprerušeným obdobím slobody v jeho dejinách a že dnes sa už v krajine rodí v slobode druhá generácia.
     

"V slobode, ktorá je nedokonalá rovnako, ako sme nedokonalí my sami. V slobode, ktorá nie je ničím zadarmo a naveky daným, ale ktorú musí každý z nás svojimi malými aj veľkými činmi každý deň ochraňovať a brániť. V tom spočíva naša zodpovednosť, bez ktorej sloboda nemôže prežiť," zdôraznila NOVA.
     

Strana pripomenula slová prvého prezidenta Československa po páde komunistického režimu Václava Havla, ktorý v prvom novoročnom prejave 1. januára 1990 okrem iného povedal: "Možno sa pýtate, o akej republike snívam. Odpoviem vám. O republike samostatnej, slobodnej, demokratickej, o republike hospodársky prosperujúcej a zároveň sociálne spravodlivej. Skrátka, o republike ľudskej, ktorá slúži človeku, a preto má nádej, že človek poslúži jej." 

     

"Tento sen spred štvrťstoročia, s ktorým sa bezo zvyšku stotožňujeme, je aj dnes stále rovnako aktuálny. Sme pripravení urobiť všetko pre jeho uskutočnenie," uviedla NOVA v závere vyhlásenia k 25. výročiu Nežnej revolúcie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona