Nová stopa: Salah Abdeslam po útokoch v Paríži volal kamarátovi do väzenia

NETKY.SK • 9 December 2015, 08:32 • 2 min
Nová stopa: Salah Abdeslam po útokoch v Paríži volal kamarátovi do väzenia

BRUSEL - Belgickí vyšetrovatelia čoraz podrobnejšie mapujú pohyb a kontakty Salaha Abdeslama pred a po atentátoch v Paríži z 13. novembra. Najnovšie zistenia políciu priviedli do väzenia k jednému z kamarátov najhľadanejšieho európskeho teroristu. Uviedla to dnes belgická televízna stanica RTBF.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Na Abdeslama, ktorý je považovaný za jedného z organizátorov parížskych útokov, je vydaný medzinárodný zatykač. Zatiaľ však tajné služby ani polícia nenarazili na hodnovernú stopu, ktorá by naznačila, kde by sa mohol ukrývať.


RTBF uviedla, že preverovanie jeho telefonických hovorov z doby po útokoch vyšetrovateľov zaviedlo do väznice v belgickom meste Namur. Konkrétne k Abdeslamovmu rovesníkovi a kamarátovi z bruselskej štvrte Molenbeek-Saint-Jean, ktorý si za mrežami odpykáva trest za menej závažný zločin.


Ide o Belgičana, ktorý sa nenachádza na zozname radikalizovaných osôb vedenom belgickým Koordinačným centrom pre analýzu hrozieb (OCAM). Salah Abdeslam a jeho brat Brahim, ktorý sa v Paríži vyhodil do vzduchu, na tomto zozname figurovali.


Muž, ktoré identitu úrady zatiaľ nezverejnili, však má záznam v trestnom registri za krádeže. A ako sa zistilo, vo väzení mal k dispozícii mobilný telefón. Taktiež sa podarilo odhaliť, že Abdeslam tohto muža najmenej dvakrát navštívil vo väzení, dôvody týchto návštev ešte neboli objasnené. Posledná návšteva sa uskutočnila začiatkom októbra, mesiac pred útokmi v Paríži.


RTBF sa v tejto súvislosti pýta, či belgické úrady a federálna polícia vedeli o návštevách Salaha Abdeslama vo väzení, keďže ako osoba na zozname podozrivých osôb mal byť monitorovaný. Federálna prokuratúra sa zatiaľ k týmto informáciám nevyjadrila.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies